Personal

Afstudeerdagboek #2: De aftrap en tips

We zijn inmiddels een paar weken verder en ik ben ook al volop begonnen met de opstart van mijn afstudeerscriptie. Het leek me goed om nu alweer een update te geven over het proces, omdat de eerste periode zoveel informatie voorbij komt en je als afstudeerstudent al tegen veel dingen aan loopt met de opstart van de scriptie. Voor degenen die niet weten waar deze serie over gaat, is het handig om #1 van het afstudeerdagboek eens te lezen.

Op zaterdag 17 februari (gister) ben ik terug gekomen uit Praag. Daar heb ik samen met mijn vriend een paar dagen genoten van de mooie stad, lekker eten, indrukwekkende bezienswaardigheden en nog veel meer! Een travel blog hierover is op zondag 25 februari hier op Billions of Lives te vinden. Save the date!

De echte aftrap

Op maandag 5 februari heb ik de eerste training afstuderen vanuit mijn opleiding gehad, waarin we vooral kennis hebben gemaakt met elkaar en ideeën over onderwerpen om over af te studeren besproken. Gelukkig wist ik, in tegenstelling tot sommige andere studenten, al wat ik ongeveer wilde onderzoeken en wat dus mijn onderwerp zou worden. Wel liep ik bij het bespreken hiervan al tegen een aantal problemen aan. En daar gingen we dus al. Zo perfectionistisch en stressgevoelig als ik ben, kreeg ik al gelijk kriebels en twijfels over of mijn onderwerp wel goed genoeg was. Ik twijfelde over de hoeveelheid bruikbare en sterke literatuur die er over te vinden was, hoe ik het onderwerp kon toespitsen op jongeren (omdat ik afstudeer volgens de minor “jeugdzorg) en ook zat ik al na te denken over hoe ik het onderwerp concreet kon maken, om zo goede onderzoeksvragen op te kunnen stellen.
Mijn tip: Begin op tijd met de voorbereidingen, zoals het vaststellen van je onderwerp, het zoeken van literatuur en het bedenken hoe je het onderzoek voor je ziet.

Zelf aan de slag en twee tips hierbij

Na de trainingen was de tijd aangebroken om helemaal alleen te beginnen aan mijn onderzoek. Waar moest ik beginnen? Wat was slim om als eerst te doen? Hoe zag ik de opbouw van mijn scriptie voor me? Wat wilde ik als eerst weten? Wat voor literatuur wilde ik vooral vinden en gebruiken?
Ik vond het super moeilijk om te beginnen, omdat ik niet goed wist wat er van me verwacht werd, of ik het wel goed deed (perfectionistische trekjes) en wat ik uiteindelijk wilde bereiken. Natuurlijk was ik, net als mijn medestudenten, nog helemaal nieuw in het schrijven van zo een groot kwalitatief onderzoek. Het was ook logisch dat er twijfels zijn aan het begin, daarom moet je eigenlijk gewoon beginnen!
Nog twee tips: Begin gewoon en zie later wat je moet aanpassen, want dat moet je toch! & Neem de tijd en stress niet te veel over hoeveel je bereikt in een korte tijd.

 

 

Hoe heb ik dat gedaan?

Zelf ben ik begonnen door literatuur te zoeken via verschillende databanken. Ik heb databanken vanuit mijn opleiding gebruikt, biep.nu, Google Scholar en meer. Ook heb ik voorbeelden van scripties van andere HBO studenten rondom hetzelfde onderwerp als die van mij opgezocht, om te kijken hoe zij dit deden. Ook hier kon ik misschien literatuur uithalen die hun hebben gebruikt, die ook voor mij nuttig waren. Hier is echter niet heel veel uitgekomen, maar goed, ik heb me breed georiënteerd.Vervolgens heb ik mijn eerste ideeën over mijn hoofd- en deelvragen in een bestand gezet. Hier stond in welke kant ik graag op wilde. Daarnaast was het de bedoeling om alvast een opzet te maken voor de probleemanalyse, waarin theorie vanuit betrouwbare literatuurbronnen verzameld moest worden over het onderwerp. Wat is er al bekend over dit onderwerp? Is het een probleem en wat is het dan? Bestaan er al oplossingen en waar gaat het dan juist mis? Hier liep ik echt al mee vast, omdat ik weinig kon vinden over mijn oorspronkelijke onderwerp: eenzaamheid onder statushouders in Nederland.

Een andere invalshoek

Omdat ik al zo snel vastliep met het onderwerp wat ik in gedachten had, heb ik al snel besloten het onderwerp net iets anders te formuleren, waardoor ik het breder kan pakken en meer literatuur kan vinden voor mijn onderzoek: de integratie van jongvolwassen statushouders in Nederland. Hierbij horen dan de integratie op de arbeidsmarkt, prestaties in het onderwijs, sociale integratie in de samenleving en wat hun hierin belemmerd. Hier is redelijk wat literatuur over te vinden en ook eenzaamheid als onderwerp kan hier onderdeel van uitmaken.

Met deze nieuwe invalshoek ben ik aan de slag gegaan met het zoeken van bruikbare literatuur. Ik heb in een bestand een hele lijst aangemaakt met wellicht bruikbare literatuur waar ik later iets uit kan halen. Daarna heb ik, aan de hand van de zoekresultaten over het onderwerp, besloten welke relevante literatuur ik ga gebruiken in mijn probleemanalyse. Zo heb ik nu een deel over de arbeidsmarkt, onderwijs en het opbouwen van een sociaal netwerk in Nederland. Hier heb ik veel cijfers en gegevens over gevonden, wat mij een zekerder gevoel geeft over waar ik mee bezig ben. De probleemanalyse kwam hierna al snel redelijk vanzelf. Wel blijft er onzekerheid in mij zitten over of ik wel goed bezig ben, maar ik weet dat ik het later toch zal moeten verbeteren, wat heel normaal is. Ik ging gewoon door.
Tip: Twijfel je aan het begin al over iets? Verander het gelijk! Aan het begin heb je hier namelijk nog tijd voor en hoef je nog niet zo veel te veranderen.

Waar sta ik nu?

Inmiddels is de probleemanalyse al bijna af. Natuurlijk nog niet helemaal en moet ik het nog aanpassen, verbeteren en het een en ander weghalen, maar het grootste deel staat. Maandag 19 februari, morgen dus, heb ik de volgende training, waarin het voor mij wellicht duidelijk zal worden of ik goed bezig ben tot nu toe of niet. Ook heb ik een aantal vragen die ik dan kan stellen.
Met mijn begeleider vanuit de organisatie waar ik mijn scriptie aanbevelingen voor schrijf, heb ik een afspraak gemaakt om samen te kijken hoe ver ik ben en wellicht zal hij mij helpen bij het een en ander.

 

Daarnaast gaan we alvast kijken naar mogelijke personen om te interviewen voor mijn scriptie en naar een datum om mijn afstudeeronderzoek te presenteren binnen de betrokken organisatie. Dit soort momenten, waarop ik samen met iemand kan sparren, geven mij wat meer bevestiging, zekerheid en motivatie.
Ook heb ik samen met een ander student afgesproken af en toe samen te werken en elkaar feedback te geven. Hiermee kunnen we elkaar zeker helpen.
Als tip zou ik dus zeker aanraden om een maatje te vinden waarmee je als afstudeerstudent kunt sparren gedurende het proces.

Wat heb ik op mijn computer voor het afstuderen?

Veel. Ik heb een heel mapje met bestanden zoals hulpmiddelen (bijvoorbeeld de literatuurverwijzing (APA) uitleg, literatuur verzameling voor later, de opbouw houvast van het onderzoek en meer). Daarnaast heb ik onderdelen voor in het echte, definitieve, onderzoek, informatie, aantekeningen vanuit trainingen en werk lessen, een logboek, een TO DO lijst en meer.
Tip: Houd vanaf het begin een logboek bij met je uren en werkzaamheden, maar ook hoe jouw proces gaat en hoe jij je voelt bij hoe het op dat moment gaat. Een voorbeeld van mij zie je hieronder.

 

05-02-2018 3 uur Vandaag heb ik de eerste werk les bijgewoond. Hierin hebben we kennis met elkaar gemaakt en hebben we afspraken en tips meegekregen. Daarnaast hebben we onderwerpen met elkaar besproken en hier ideeën over los gelaten. Voor mij ligt de prioriteit bij het formuleren van mijn hoofdvraag en deelvragen. Ik moet goed opletten dat ik deze gefocust op jongvolwassenen maak en dit meeneem door mijn onderzoek heen. Ook interviews moeten met mensen tussen de 16 en 25 jaar oud het liefst.
Ik ben positief over het onderwerp en de hoofd- en deelvragen, maar deze moet ik wel goed formuleren en hier neem ik de tijd voor. In de volgende les (over 2 weken) laat ik deze helemaal uitgewerkt even nakijken.

Voor nu heb ik een goed gevoel over de manier waarop ik bezig ben. De “angst” zit hem alleen in de vraag of ik het wel allemaal goed doe en of ik veel moet veranderen, maar ook dit hoort erbij!

Wat vonden jullie van #2 en de tips?

Dit was #2!

Untill next sunday,

X, Laura ♥
Instagram | Twitter | Facebook | Bloglovin’ | Google+

13 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: