Physical health,  Skincare

Top 10: Eten wat je huid mooi en gezond maakt

Je kunt zoveel maskertjes, crèmes, scrubs, toners en nog veel meer op je huid smeren, maar de schoonheid van de huid komt ook voort uit hetgeen wat je in je lichaam stopt. Er bestaat daadwerkelijk eten wat je huid mooi en gezond maakt. In deze top 10 laat ik jullie zien welk eten goed is voor jouw huid!

Top 10

1. Rauwe groenten

Denk aan rauwe paprika, tomaat, ui, prei, wortel en nog veel meer! Het eten van rauwe groenten vind ik persoonlijk ook nog eens erg lekker. Mijn favoriet is paprika! Belangrijke voedingsstoffen in groenten zijn onder anderen mineralen, polyfenolen en vezels. Rauwe groenten helpen het reinigingssysteem van het lichaam en zo ook van de huid. Neem lekker wat rauwe tomaatjes, paprika of worteltjes mee naar het werk of naar school! Een andere manier om makkelijker groenten binnen te krijgen, is om in de ochtend een smoothie te maken met bijvoorbeeld rauwe spinazie erin!

2. (Bos)bessen

Bessen (en met name bosbessen) bevatten erg veel antioxidanten, die super goed zijn voor de huid. Ze beschermen de huid tegen schade van buitenaf en zorgen er vooral voor dat de huid mooi jong en elastisch blijft.
Frambozen en blauwe bessen zijn tevens super gezond voor een mooie huid!
Antioxidanten zijn onder anderen ook in grotere mate te vinden in wortels en groene thee!

3. Verse vis 

En hiermee bedoel ik eigenlijk niet het wekelijkse portie kibbeling met saus van het viskraampje om de hoek. Deze porties vis zijn aan de ene kant gezond vanwege de vis en de omega-3 vetten die deze bevat. Aan de andere kant is de vis erg ongezond voor de huid, omdat er veel verzadigde vetten in zitten, doordat het gefrituurd is.
Verse vis is gezond voor de huid door de omega-3 die erin zit. De vetten in de vis zijn gezonde vetten en houden de huid gezond door deze te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Tip: Verse zalm uit de oven is echt heerlijk en ook super gezond! Zoek er eens een lekker recept voor uit!

4. Rauwe, puur plantaardige oliën

Gebruik eens pure kokosolie om mee te koken. Let er wel op dat er bij de ingrediënten alleen “100% kokosolie” staat. Alleen dan is deze olie rauw, puur en plantaardig. Deze olie is dus onbewerkt en dit is gezond voor de huid in zijn puurste vorm. Wil je graag een andere olie dan kokosolie gebruiken? Let er dan dus op dat deze rauw, puur en plantaardig is. Vaak is biologisch daarom ook het best. Check vooral de ingrediënten van de olie!

Kokosolie kun je overigens ook op de huid smeren, om deze mooi en gezond te houden. Lees hier over kokosolie als beautyproduct.

5. Avocado

De vetzuren in avocado zijn goed voor het herstelvermogen van de huid. Daarnaast zitten er voedingsstoffen in die de huid glad houden en er jong laten uit zien, zoals vitamine E. Avocado olie kan ook direct op de huid gesmeerd worden om de effecten ervan te zien.
Tip: Bij de Holland & Barrett is pure, natuurlijke avocado olie te krijgen die goed is voor de huid. Deze kost ongeveer 12 euro en dan heb je een flesje van 150 ml.

6. Tomaten

Ook tomaten beschermen de huid tegen veroudering en schadelijke stoffen van buitenaf. Tomaten zijn tevens goed om de schadelijke effecten van de zon tegen te gaan. Natuurlijk kun je zonnebrandcrème niet vervangen door tomaten, maar het helpt er wel bij! Tomaten bevatten namelijk lycopeen: een antioxidant die de tomaten de rode kleur geven en de huid dus beschermen tegen het effect van de zon op onze tere huidjes!

7. Eieren

Eieren bevatten vitamine B8. Voor de huid, maar ook het haar, is vitamine B erg belangrijk. Vooral B2, B3 en B8 zijn belangrijk voor de huid. Zoals gezegd, zit vitamine B8 vooral in eieren, maar ook in soja producten, noten en meer! Eet dus af en toe een ei om jezelf vanbinnen én vanbuiten gezond te houden. Let er dan wel op dat je het ei niet té vaak eet en ook niet te ongezond klaarmaakt. Een gekookt ei is nog altijd beter dan een gebakken ei met zout en boter!

8. Walnoten

Deze noten bevatten erg veel antioxidanten en gezonde vetzuren. Ook zitten er verschillende essentiële vitaminen en mineralen in, waar de huid blij van wordt! We weten inmiddels dat de huid omega-3 vetten kan gebruiken om zichzelf gezond en mooi te houden. Nu is het zo dat walnoten deze vetten volop bevatten en daarom wordt de huid blij van deze noten. Zorg er wel voor dat je er niet te veel van eet, omdat er wel veel caloriëen in zitten. Één handje per dag is perfect.
Ook andere soorten noten zijn gezond, let er wel altijd op dat je ze ongebrand en ongezout eet, zodat deze ook gezond blijven! 😉

9. Boerenkool en spinazie

Boerenkool en spinazie worden ook wel eens “superfoods” genoemd. Dit is niet voor niets. Deze groenten bevatten zoveel belangrijke vitaminen, mineralen, vezels en nog veel meer die goed zijn voor ons hele lichaam. De huid kan vaak wel vitamine A gebruiken. Deze vitamine kan het lichaam zelf aanmaken, vanuit betacaroteen, anders genoemd: provitamine A. Deze is te vinden in de boerenkool en de spinazie. Ditzelfde stofje is onder anderen ook in grote hoeveelheden te vinden in pompoen, mango en abrikozen.
Tip: Maak een smoothie met boerenkool of spinazie erin in de ochtend en je krijgt er zo gemakkelijk genoeg van binnen!

10. Water

Last but not least: water. Het is niet echt eten, maar is wel suuuuuper belangrijk voor het behouden van een gezonde, stralende huid. Het drinken van 2 liter water per dag is niet alleen gezond voor de huid, maar ook voor het haar, voor de stofwisseling in het lichaam en als je graag af wil vallen!
Als je te weinig water drinkt, wordt de huid slap en droogt deze uit. Hierdoor ziet de huid er automatisch ouder uit en dat willen we natuurlijk niet!
Neem dus lekker je drinkfles vol water mee naar het werk of naar school!

Dit maakt de huid in ieder geval niet mooi en gezond

  • Verzadigde vetten, zoals snacks die in frituurvet gebakken zijn
  • Overmatige, bewerkte suikers zoals roze koeken
  • Bewerkte granen zoals wit brood
  • Melkproducten
  • Te veel cafeïne door bijvoorbeeld koffie en cola
  • Varkensvlees

Ben jij je bewust van wat je eet en hoe jouw huid hierop reageert? 

Untill next time,

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

Lees hier mijn vorige artikel

16 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: