Personal

Afstudeerdagboek #1

Oké, het is zo ver: afstuderen. Ik krijg er stiekem wel kriebels van. Ik ben echt niet gemaakt om dagen lang aan hetzelfde te werken, ik raak snel gestresst en kan niet zo goed omgaan met tegenslagen. Dit wordt wat dus. Om jullie met mijn struggles te vermaken heb ik besloten een afstudeerdagboek bij te gaan houden gedurende mijn proces.
Welkom bij #1

Wie wat waar wanneer en waarom?

Misschien weten sommigen van jullie het al, maar ik studeer aan de Fontys Hogescholen en doe de opleiding Social Studies. Ik heb de minor jeugdzorg gedaan en wil graag met jongeren werken in de toekomst. Ik heb inmiddels 3,5 jaar gestudeerd en zal vanaf begin februari tot de zomer werken aan mijn afstudeerscriptie. Dit wordt een kwalitatief onderzoek met een thema wat sociaal agogisch moet zijn. Ook zal ik meerdere interviews moeten doen.

Wie

Het onderzoek wat ik wil gaan doen, heeft betrekking op een bepaald probleem bij een bepaalde doelgroep. De doelgroep is jonge statushouders in Nederland. Voor degenen die nog niet goed weten wat nu het verschil tussen statushouders, asielzoekers en vluchtelingen zijn: statushouders zijn “vluchtelingen” die al een woning toegewezen hebben gekregen van de gemeente en dus al wonen in Nederland. Vanaf dit moment noemt men ze geen vluchtelingen meer, maar statushouders. Wanneer een persoon net aankomt in Nederland van een vlucht, wordt deze vluchteling genoemd en wanneer deze asiel zoekt, heet deze een asielzoeker. Mijn doelgroep is dus de vluchtelingen die al in Nederland wonen: En dan?

Wat


En wat wil ik dan met deze doelgroep?
Ik loop momenteel nog stage bij een jongerencentrum (dit is mijn laatste week!). Hier hebben we een activiteit voor precies de bovenbeschreven doelgroep. De activiteit is opgezet voor jonge statushouders tussen de 18 en 30 jaar oud, die net in de gemeente waar het jongerencentrum zich bevindt zijn komen wonen. Via de gemeente hebben zij een woning gekregen en worden ze begeleidt met praktische zaken. En hier start het al: ze worden geholpen met praktische zaken. En hoe zit het dan met de emotionele zaken waarbij ze hulp nodig hebben?
Tijdens mijn stage heb ik, zoals vele collega’s, gesignaleerd dat er eenzaamheid heerst onder deze doelgroep. Na literatuuronderzoek is gebleken dat zich dit ook afspeelt bij ongeveer de helft van alle statushouders in Nederland. Heftig.

Waar

Het onderzoek naar eenzaamheid onder statushouders in Nederland en alle factoren, oorzaken, gevolgen, invloeden en nog veel meer op verschillende niveaus hierbij, zal ik veelal thuis maken. Het zal een zelfstandig project worden, waarbij ik wel af en toe naar school ga voor afstudeer trainingen. Officiëel studeer ik af binnen hetzeflde jongerencentrum waar het probleem gesignaleerd is.

Wanneer

Ik begin officiëel maandag 5 februari (ook volgens school) met het afstudeerproject, maar ik ben natuurlijk al een tijdje terug begonnen met het bepalen van mijn thema en het eerste literatuur onderzoek. Ook heb ik al verschillende besprekingen gehad erover op mijn stageplaats en zijn afspraken al gemaakt. Vanaf februari zal het een en ander voor mij zelf ook duidelijker worden vanuit school en zal ik beginnen mijn thema te concretiseren.
Eind juni moet ik mijn scriptie inleveren en tussendoor heb ik wat feedback momenten. De herkansing vindt plaats in augustus, maar ik hoop dat we daar niet te veel meer aan hoeven te denken later. Hopelijk slaag ik in juni!

Waarom

Tijdens mijn tijd in het jongerencentrum heb ik veel met de doelgroep gewerkt en ben ik ze beter gaan kennen. Ik vind het een hele sympathieke doelgroep en interesseer me oprecht voor hun verhalen.

Er is ook gewoon zoveel te doen geweest om deze doelgroep heen de afgelopen tijd en door mijn stage ben ik erachter gekomen waar het op beleidsniveau binnen een gemeente, organisatie maar ook binnen heel Nederland mis gaat. Zo heb ik de doelgroep van vele kanten kunnen bekijken en ik wilde hier iets aan doen, omdat de situatie hoe deze nu voor de doelgroep is, me gewoon raakt. Ze hebben me het zelf verteld, maar ook op verschillende manieren is te merken geweest dat ze eenzaam zijn. Er ontbreekt zo veel om ervoor te zorgen dat deze mensen zich niet eenzaam voelen in Nederland.

En hoe nu verder met het afstudeerdagboek?

Zoals ik al zei, is dit nummer 1 van mijn afstudeerdagboek. Ik ga vanaf nu een serie bijhouden op deze blog die het afstudeerdagboek heet, waarin ik mijn proces bij zal houden. Dit is voor sommige lezers die binnenkort ook afstuderen misschien handig, het kan leuk zijn om te lezen, herkenbaar, je zou er tips uit kunnen halen en meer. Ik hoop hoe dan ook dat ik, naast een stukje verwerking voor mezelf, ook anderen kan inspireren met deze serie!

Hoe vaak er een nummer online komt, durf ik nog niet te zeggen. Dit zal ook niet constant zijn, maar zal gewoon zijn wanneer ik het gevoel heb genoeg te hebben om in dit dagboek over te schrijven. Tot de zomer zullen jullie in ieder geval meer van het onderzoek en mijn proces hierbij zien.

Dit was #1.

Lijkt jullie deze serie “afstudeerdagboek” leuk? En hebben jullie al ervaring met afstuderen? 

Ook tips zijn altijd welkom!

Untill next time,

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

 

 

 

 

 

Lees hier mijn vorige artikel 

19 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: