Denkpatronen veranderen: Wordt een positiever en gelukkiger mens!

In de titel van dit artikel zitten de twee woorden “positiever” en “gelukkiger”. Deze heb ik bewust samen in de titel gezet, omdat deze naar mijn idee bij elkaar horen. Om een gelukkiger mens te worden, heb je positieve denkpatronen nodig en wanneer je gelukkig bent, volgen deze positieve denkpatronen al snel vanzelf. Ze houden elkaar dus in stand. Waarschijnlijk klinkt dit allemaal nog wat vaag, maar ik beloof jullie dat dit snel zal veranderen. In dit artikel over hoe je een positiever en gelukkiger mens kan worden, lees je namelijk over denkpatronen en tips om dit doel te bereiken.

Denkpatronen

Om de definitie even kort te houden: Als je in de online encyclopedie het woord “denkpatroon” opzoekt, komen de definities “denkraam” en “gedachtegang” naar boven. Denkpatronen zijn vaak aangeleerde gedachten binnen referentiekaders, die we met ons meedragen. Is het glas halfvol of halfleeg? Het antwoord wat je neigt te geven op deze vraag, komt voort uit jouw denkpatronen. Deze kunnen zowel negatief als positief zijn.

Oké, we weten nu ongeveer hoe het zit met denkpatronen, maar wat doen we er dan precies mee?
Denkpatronen op zich zijn neutraal en niet negatief. Toch hebben we helaas vaak negatieve denkpatronen die we maar mee blijven nemen door ons leven heen, maar die we eigenlijk het best heel ver weg zouden kunnen stoppen. Het is niet onmogelijk om je negatieve denkpatronen te veranderen. Ben je erg onzeker en denk je altijd dat je voor schut staat als je een presentatie geeft, maakt niet uit wat er gebeurd? Voor jou kan het dan zo écht overkomen, dat je er sterk in gelooft voor schut te staan, omdat dit denkpatroon zo aanwezig is. Je wil hier liever van af, maar hoe?

Herken negatieve denkpatronen om gelukkiger te worden

Het is belangrijk om te beginnen met het herkennen van je negatieve denkpatronen en de momenten waarop je deze de voorgrond geeft. De hierboven besproken presentatie is een voorbeeld daarvan. Probeer situaties waarin je weet dat je vaak negatief denkt te herkennen en hierop te reflecteren. Hoe ging de presentatie? Wat maakt nou dat ik het zo erg vond? Wat is nu écht het ergste wat er gebeurd is? Waar komen mijn denkpatronen vandaan? Is het nodig? Wat ging wel goed? Kan ik trots op mezelf zijn?

Wanneer je de denkpatronen kan herkennen, kun je ze een stuk makkelijker aanpakken. Je bent je nu namelijk bewust van de negatieve denkpatronen en weet dat je ze positief wil maken. Ga op zoek naar hetgeen wat wel goed ging en leg zo de focus op het positieve. Oefen hier steeds weer mee en je zal het je uiteindelijk sneller aanwennen. Dit zal lang duren, omdat de denkpatronen diep in jou zitten en omdat veranderen natuurlijk altijd tijd kost. Vier daarom kleine succesmomenten en blijf doorgaan. Al lachte iemand om je grapje tijdens de presentatie, wees blij met kleine successen.

De tips hieronder helpen je verder om positief te denken. Wil je nog meer weten over het doorbreken van negatieve denkpatronen? Klik dan hier. 

Leer jezelf om op het positieve te focussen

Het regent, maar er is ook een mooie regenboog te zien. Kijk jij naar de regen en baal je dat je door de regen de hond uit moet laten? Of besluit je om lekker te genieten van het mooie uitzicht van de regenboog en het feit dat je na het uitlaten van de hond jezelf lekker warme en droge kleren aan kan trekken en met een warme kop thee op de bank kan ploffen?
Je ziet een groepje vrouwen naar je kijken en lachen. Een paar minuten later vertelt iemand je dat je een super mooie trui aan hebt en dat je er prachtig uitziet. Wat neem jij uit deze dag mee? Blijft het “uitlachen” voor jouw gevoel in je hoofd spoken, of geniet je van het compliment wat je gekregen hebt?
Probeer te focussen op de positieve stukjes uit je leven, al zijn deze maar heel klein. Klein genieten is ook genieten.

Oefen heel bewust met het omzetten van negatieve gedachten in positieve gedachten

Je hebt bijvoorbeeld een hele slechte dag, waarin voor jouw gevoel alles fout gaat. Je zou dan met een vervelend gevoel kunnen gaan slapen, maar je zou ook nog even heel bewust kunnen gaan nadenken wat deze dag wél allemaal positief was. Dit kun je heel simpel en letterlijk doen door hard op of in je hoofd een aantal dingen op te noemen. Zet jezelf hiertoe, ook al lijkt het geen nut te hebben of heb je er geen zin in. Draai de negatieve situatie om in iets positiefs. Neem iets lekkers in de avond, neem rust en geniet van het moment dat deze heftige dag ten einde loopt. Iedereen heeft wel eens slechte dagen, het is alleen de manier hoe je er mee om gaat die je zelf kan bepalen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en kies bewust voor het positieve. Praat over je rotdag met iemand en verwerk het, lach erom dat je bijvoorbeeld te laat was op je werk en kom morgen op tijd. Blijf er niet in hangen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dwing jezelf maar eens en uiteindelijk gaat het steeds makkelijker en vanzelf!

Andere tips

Gelukkig zijn er iets minder ingewikkelde tips die ik jullie kan meegeven, die op kortere termijn kunnen zorgen voor een positief geluksgevoel.

 • Houd een mapje foto’s op je computer bij van momenten en personen die je nooit meer wil vergeten. Stop hier alle positieve en dierbare herinneringen in. Belangrijk: Zet ze ook op dropbox of op bijvoorbeeld een USB stick. Zo kun je ze namelijk niet of nauwelijks verliezen. Dat zou zonde zijn. Zelf heb ik een mapje “fijne herinneringen”, waar ook weer verschillende mapjes in staan met bijvoorbeeld vrienden, familie, vakanties en mooie momenten! Je kunt dit altijd bekijken wanneer jij je even alleen of op een andere manier negatief voelt.

 • Praten helpt echt. Praat over je gevoel, je rotdagen, maar ook je successen, hoe klein ze ook zijn.
 • Knuffel je dierbaren. Knuffelen is bewezen goed te zijn voor de mentale gezondheid van de mens. Je maakt in je hersenen een stofje aan tijdens het knuffelen, die je gelukkig maakt. Free hugs!
 • Geniet van de kleinste dingetjes: de zon, een knuffel, en stukje taart, een kaarsje, de open haard, een leuke film, dieren en meer.
 • Weet waar jij gelukkig van wordt en doe er meer van in je leven.
 • Maak jezelf expres aan het lachen. Dit is heeeeel raar, maar werkt echt!
 • Geef hulp, maar vraag ook om hulp.
 • Zet je favoriete, vrolijke muziek op.
 • Zoek afleiding in bijvoorbeeld een wandeling.
 • Ben jij toevallig hooggevoelig of merk je dat je moeite hebt met het plaatsen, toelaten of binnenhouden van je gevoelens. Lees dit artikel dan eens.

Tot slot

Ik wil jullie nog meegeven dat het leven écht écht écht te kort is om te stressen, je te veel zorgen te maken, ruzie te maken en meer. Cliché weer, maar het is echt zo. Ja, natuurlijk moeten we werken en al dat soort dingen doen, maar we moeten vooral genieten. Je leeft uiteindelijk echt voor jezelf, dus zorg dat je doet wat jij graag nog wil doen in jouw tijd op deze wereld. Wat wil jij bereikt hebben? Waar wordt jij gelukkiger van en van wie wordt je blij? Wat wil je achter laten?

Kan jij voor jouw gevoel nog positiever en gelukkiger worden? En vind je dit ook echt belangrijk?

Untill next time,

X, Laura ♥

Lees hier mijn vorige artikel 

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

21 thoughts on “Denkpatronen veranderen: Wordt een positiever en gelukkiger mens!

 1. Dit artikel komt op het juiste moment. Sinds ik chronisch ziek ben en ook de gezondheid van m’n moeder achteruit is gegaan vind ik het steeds lastiger om positief te denken. Ik heb dus zeker iets aan je tips!

 2. Ik vind je introductie helemaal niet vaag, heel duidelijk zelfs! Een positief en gelukkig gevoel is zeker belangrijk. Toen ik in een dipje zat, schreef ik elke dag op wat er positief was aan de dag. Dat is leuk om te doen.

 3. Dit is nou eens een blog die veel mensen zouden moeten lezen, ik hou totaal niet van negativiteit of ongelukkig voelen dus ben erg van deze tips. vooral het muziek en wandelen helpt super

 4. Goed dat je hier over schrijft, want eigenlijk is het best interessant om over na te denken. Ik denk wel dat ik nog ruimte heb om gelukkiger te worden, maar ik ben ook al wel een heel eind gekomen, vind ik!

 5. Laatst was er iemand die op TV vertelde dat positief denken daadwerkelijk aangeleerd kan worden, als je uitgaat van de situatie zoals die is. Hij had zijn kind verloren en was ondanks alle verdriet toch een gelukkig mens. Wat een kracht!

 6. Kleine succesmomenten vieren vind ik een hele belangrijke.
  In het algemeen ben ik best wel positief, maar toch heb ik wel eens stress. Nu bijvoorbeeld doordat mijn zoontje niet naar school wil en zo… Dan heb ik het toch wel soms moeilijk!

 7. Ik probeer vooral heel erg te genieten van kleine momentjes. Altijd genieten, vind ik een mooi streven. Maar ook minder mooie emoties horen bij het leven. Ik kan een goede ruzie of flinke huilbui op zijn tijd ook waarderen. Dat geeft je de kans om negatieve gevoelens eruit te gooien en dat lucht op. Althans, bij mij 🙂

 8. Hey Laura, wat een heerlijk blog. En zo mee eens. Do more of what makes you happy :-). Ik heb nog wel een leuke boekentip wellicht: Solve for Happy (Of De Logica van Geluk) van Mo Gawdat. Hij legt uit hoe geluk werkt. Mo geeft als tip om een happylist te maken met daarop ALLES waar jij blij van wordt, kopje thee, zonsondergangen, uitslapen, whatever…. (een beetje zoals die mooie momenten tip van jou). Wat ook supergoed helpt om je geluksgevoel te vergroten (en om beter te slapen) is voor het slapen gaan je blessings/geluksmomentjes te tellen (en nog beter, schrijf ze op een papiertje en stop ze in een mooie glazen pot). Ik dacht dat ik die pot nooit vol zou krijgen, maar hij zat al binnen een maand vol!

 9. Mooie tips! Ik ben hier ook actief mee bezig, want ook ‘geluk’ is volgens mij een soort spier die je kunt trainen. Dingen gebeuren, maar jij geeft er een (positieve of negatieve) waarde aan. Waarom dan in het negatieve blijven hangen, als je ook iets positiefs kunt doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *