Kleding in verschillende stoffen: Polyester, viscose, katoen en meer

Welke kledingstof past het best bij jou? Polyester, katoen, wol, acryl, viscose en nog veel meer stoffen worden in kleding gebruikt, die ook jij draagt. Maar wat voor effect hebben al deze stoffen op de huid en gezondheid van de mens?
In dit artikel lees je over de werking van de meest voorkomende stoffen waarvan kleding gemaakt is. Zo kan kleding door sommige stoffen bijvoorbeeld krimpen, uitlubberen, warm aanvoelen, rekbaar zijn, stug zijn, bepaalde wasvoorschriften hebben, jeuken en andere effecten op de huid hebben.

Ik neem jullie door verschillende kledingstoffen en hun gebruiksaanwijzingen, werkingen, kenmerken en effecten voor de huid mee.

Katoen

Katoen is een natuurlijke stof, waar ik om deze reden al fan van ben. Hoe natuurlijker betekent voor mij vaak ook gezonder voor de huid. Katoen is een plantaardige vezel, die afkomstig is van de katoenplant. Deze stof is luchtig en ademt vaak goed, waardoor je niet snel zult zweten bijvoorbeeld. Het is een soepele stof die wel kan krimpen in de was. Het kledingstuk wat van katoen is moet daarom op maximaal 30 graden gewassen worden. Ook kan dit materiaal wel makkelijk gestreken worden.
Persoonlijk vind ik katoen een erg fijne stof omdat het zo luchtig op het lijf aanvoelt. Wel heb ik gemerkt dat katoenen kleding sneller verwassen aan kan voelen, als het wat ouder wordt, en dat het ook kan krimpen inderdaad.
Andere natuurlijke stoffen zijn wol, zijde, satijn, linnen en fluweel.

Wol

Wol is ook een natuurlijke stof en wordt vaak gemaakt van schapenvacht, waardoor het goed isoleert tegen de kou. Het is een elastische en zachte stof, maar kan vaak wel kriebelen en prikken op de huid. De wasvoorschriften zijn vaak wat moeilijker bij deze stof en het kan ook gaan pluizen. Zorg dat je zo weinig mogelijk aan de kleding trekt of wrijft, om ervoor te zorgen dat het langer mooi blijft. Strijk het niet en gebruik ook geen wasverzachter, want dit kan schadelijk zijn voor deze stof. Het belangrijkste is om bij deze stof goed de wasvoorschriften op het label in de kleding te volgen. Soms is het namelijk beter om de wol niet te wassen, maar om deze te stomen of buiten te hangen bijvoorbeeld.
Persoonlijk vind ik wol wel een mooie en warme stof, maar is het toch vaak moeilijk om mooi te houden en ik ervaar wel dat het me vaak kriebelt, wat niet fijn is voor mijn huid.

Polyester

Polyester is een synthetische stof, die vaak licht, glad en zacht aanvoelt. Het zal niet snel kapot gaan, omdat deze zijn vorm vaak goed behoudt en ook duurzaam is. Polyester kleding is vaak niet zo duur. Het nadeel aan polyester is dat het slecht ademt en je er dus snel in zweet. Ook neemt deze stof sneller geurtjes aan, wat bijvoorbeeld kan betekenen dat de zweetlucht sneller en langer blijft hangen in de kleding, dan wanneer deze van een andere stof gemaakt zou zijn.
Polyester kleding is wel makkelijk te wassen op maximaal 40 graden en droogt ook snel. Strijken is daarom niet nodig, maar wanneer je het toch strijkt, doe dit dan op een lage temperatuur.

Persoonlijk vind ik polyester kleding vaak wel makkelijk, goedkoop en mooi, maar ik ervaar wel dat het geurtjes snel opneemt en dat ik het er ook vaak erg warm in krijg.

Viscose

Viscose is ook een synthetische stof, die wordt gemaakt van houtcellulose en katoen gecombineerd en is verschillend gemengd met andere stoffen. Het is vaak zacht, huidvriendelijk en kleurvast, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Deze stof kan het best los opdrogen en niet in de droger gedaan worden. Sommigen raden aan om deze stof binnenste buiten te strijken met stoom, maar dit acht ik niet nodig. Lees wederom de wasvoorschriften.

Mijn persoonlijke ervaring met deze stof is heel fijn, deze vind ik gemakkelijk te gebruiken, mooi en behoud zijn vorm. Wel zie je in de winkels vaker polyester en katoenen kleding, dan viscose.

Acryl

Acryl is tevens een synthetische stof en lijkt eigenlijk best veel op wol. Deze stof is zacht en isoleert ook goed. Acryl wordt daarom vaak gebruikt in sjaals, mutsen, vesten en andere warme kledingstukken. Deze stof kun je beter niet in de droger doen of strijken, omdat deze niet goed tegen de hitte hiervan kan.

Persoonlijk heb ik volgens mij niet veel kledingstukken van deze stof. Wellicht wat sjaals en deze vind ik erg fijn. Deze doe je ook niet zo vaak in de was en strijk je ook niet echt, dus daar heb ik ook geen problemen mee.

Denim

Denim is eigenlijk een kantoenen stof, die op een andere manier geweven wordt, waardoor denim ontstaat. Deze stof wordt vaak voor jeans gebruikt, waarna de jeans gekleurd wordt. Om de kleur te behouden kun je de denim kleding het best binnenste buiten wassen, op maximaal 40 graden. Laat de stof hangend drogen en doe deze niet in de droger. Strijken is ook niet nodig.

Zelf heb ik zeker broeken van deze stof en soms merk ik wel dat ze wat stug kunnen zijn en niet altijd even veel mee rekken. In jeans die wel mee rekken, zit vaak ook wat polyester. Deze vind ik zelf fijner, maar ik merk ook wel dat de broeken met polyester erin ook sneller in de was moeten vanwege de geur.

Leer

Leer is een stevige winddichte stof en is vaak prijzig, omdat deze op een speciale manier van dierenhuid wordt gemaakt. Smeer de stof regelmatig in met leervet om deze soepel te houden. Omdat de stof winddicht is, voelt deze ook vaak warm aan op de huid. Vlekken op deze stof zijn makkelijk te verwijderen, met bijvoorbeeld een natte doek. Deze stof kun je beter niet in de wasmachine wassen, maar droogkuis is bijvoorbeeld wel een optie. Lees het label van de kleding.

Vandaag draag ik mijn favoriete, oversized trui, die toevallig echt helemaal voor 100% uit acryl bestaat.

Natuurlijk zijn er nog veel meer stoffen dan deze, maar dit zijn wel de meest bekende en gebruikte stoffen in de kleding die wij allemaal dragen.

En, welke kleding stoffen gebruik jij het liefst en welke past dus het best bij jou?

Ik gebruik persoonlijk het liefst viscose, maar ik heb toch ook veel polyester kleding. Deze zijn inderdaad warm en nemen snel geurtjes aan, maar ik vind ze goedkoop en mooi, waardoor ik ze toch veel gebruik. Ik was ze zo nodig gewoon wat vaker.

Meer over fashion & beauty
Mijn vorige artikel

Untill next time,

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

 

18 thoughts on “Kleding in verschillende stoffen: Polyester, viscose, katoen en meer

  1. wat een handige tips. Ik hou niet zo van synthetische stoffen voor shirts. Maar goed te lezen hoe er mee om te gaan in de was!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *