Hooggevoeligheid | High Sensitivity by Laura Martens

Niet iedereen is bekend met het fenomeen hooggevoeligheid (of High Sensitivity), maar het bestaat wel degelijk. De ene persoon is gevoeliger dan de ander. Dit klinkt misschien lekker vaag, maar ik beloof jullie, dat het na het lezen van onderstaande theorie, ervaringen, tips en nog veel meer, het een stuk duidelijker is! Je zal lezen over emoties, prikkels, intuïtie, gevoel en het aanvoelen van bepaalde dingen. Hoe ziet jouw energie eruit? Hoeveel en wat voor soort energie krijg jij van andere personen? Ben jij hooggevoelig? En ben ik hoogsensitief?

Wat betekent hooggevoeligheid?

1 op de 5 mensen wordt geboren met een gevoeliger zenuwstelsel dan anderen. Hoogsensitieve personen (HSP) krijgen veel meer prikkels binnen vanuit hun omgeving, dan anderen. Vaak worden deze mensen ook sneller moe door het feit dat ze meer prikkels te verwerken hebben. Ook is de kans op meer gevoeligheid voor stress aanwezig. Als hooggevoelige kun je mensen qua gevoel en karakter vaak goed inschatten, kun je druk om te presteren en eventueel perfectionisme voelen en zo zijn er nog veel meer kenmerken.
Nu is het zo dat dit allemaal kenmerken zijn die veel mensen ook wel eens hebben, zonder dat zij hooggevoelig zijn. Dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn, dus let daar wel op.

Wil jij graag weten of je hoogsensitief bent?

Ben jij perfectionistisch? Ervaar je snel stress? Voel jij soms energie uit je lichaam glijden door anderen? Wordt jij snel moe in een drukke mensenmassa? Raak je snel emotioneel wanneer je andere personen in emotie ziet? Voel jij het gevoel en het karakter van andere mensen soms snel aan? Ben of was jij erg verlegen en introvert?

Naast deze vragen, zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen in hoeverre jij hoogsensitief bent.

Op deze website kun je een test doen om te weten te komen of ook jij misschien hoogsensitief bent. Ook kun je hier rond surfen om meer te weten te komen over dit fenomeen. Je kunt er ook nog eens leuke feitjes lezen over hoogsensitiviteit in de liefde en welke bekende Nederlanders hier ook mee te maken hebben. Voor mijn ervaringen met deze test, kun je het best verder lezen in dit artikel.

Hoe zit het bij mij?

Ik heb aan mezelf gemerkt dat ik super super super slecht tegen onrecht kan. Mijn rechtvaardigheidsgevoel is daarom erg hoog. Ook ervaar ik wisselende stemmingen, waarbij ik soms niet eens weet waarom. Hierbij heb ik het gevoel gehad dat ik wel eens beïnvloed wordt in mijn eigen gevoel, door het gevoel van juist andere mensen. Ik kan erg slecht tegen negatieve mensen, pesterijen, oneerlijkheid, onrecht, smoesjes en als iets of iemand nep is of zich voordoet als iemand anders.

Ik ben creatief en onderneem graag. Één van mijn kwaliteiten die naar boven is gekomen in mijn sociale werkveld, is dat ik goed kan aansluiten bij andere mensen. Dit komt voor mijn gevoel door het feit dat ik gelijk weet met wat voor iemand ik te maken heb, wanneer ik deze persoon voor het eerst zie. Ik pas me graag aan, aan het niveau van de ander. Ook ben ik kieskeurig en wil ik dat alles zo goed mogelijk verloopt. Vroeger was ik enorm verlegen en in mezelf gekropen, wat ook andere mensen zagen en soms ook lieten weten.

Oké, al deze kenmerken van mij zijn ze nog lang niet allemaal, maar waarom ik ben gaan onderzoeken of ik hoogsensitief was, was eigenlijk vooral omdat ik zo snel dingen, gevoelens, energie, karakter en meer aanvoel van mijn omgeving.

Mijn testuitslagen

Ook ik heb de eerder genoemde test over hooggevoeligheid gedaan. Deze duurde nog geen 5 minuten en het waren stellingen die gemakkelijk in te vullen waren. Hierbij kwam ik op 84 punten uit, wat betekent dat ik hoogsensitief ben. 100 punten is het meest en natuurlijk zijn 0 punten het minst. Wat mij opviel in deze test en echt helemaal op mij van toepassing was, was dat ik vroeger altijd verlegen werd genoemd. Daarnaast ervaar ik heel snel spanning als ik het druk heb en vooral als ik moet presteren, wanneer iemand mij beoordeeld of toekijkt. Hierdoor zal ik vaak slechter presteren. Ook merk ik meteen, wanneer ik in een groep met mensen terecht kom, wat voor soort mensen dit zouden kunnen zijn en hoe ze zich voelen. Natuurlijk is dit niet altijd waar en is het maar een eerste intuïtie bij mij, maar vaak voel ik al snel aan wat iemand bezig houdt. Ook ervaar ik snel stress en voel ik de druk om te presteren.

Voor mij persoonlijk is de hoogsensitiviteit, die ik waarschijnlijk heb, nog niet vervelend. Ik ervaar er niet super veel last van en ik weet eigenlijk ook niet eens 100% zeker of ik dit wel echt heb. Het gevoel is er wel en ook de test geeft het aan, maar ik ervaar het nog niet als een last in mijn leven, gelukkig.

Tips voor hoogsensitieve mensen

 • Ervaar het niet alleen als een kwetsbaarheid, maar ook als kracht.
  Bijvoorbeeld, zoals ik jullie eerder al vertelde, komt mijn sterke intuïtie enorm van pas in mijn werk. Ik kan aanvoelen in wat voor soort omgeving, sfeer, gevoel en karakter ik terecht kom, waardoor ik me makkelijk kan aanpassen. Cliënten voelen zich hierdoor vaak begrepen en gelijkwaardig aan jou.
 • Kies de juiste baan, waarbij je rekening houdt met jouw kwaliteiten, zoals ik hierboven als mijn voorbeeld heb genomen. Let op het stressniveau van de baan en meer.
 • Maak je gevoeligheid bespreekbaar naar jezelf en anderen toe.
 • Accepteer wie je bent en dat je anders bent dan anderen. Er zitten ook zoveel voordelen aan hooggevoeligheid. Doe hier onderzoek naar en zorg dat jij je bewust wordt hiervan.
 • Vergelijk jezelf niet met een ander. Je bent de ander niet en dat is maar goed ook.
 • Heb jij er nu echt veel last van en wil je er iets mee doen? Er bestaan ook coaches die je kunnen helpen omgaan met je hoogsensitiviteit.

Lees hier ook over het ervaren van stress.

Voor mij persoonlijk

Ik heb pas net ontdekt dat ik (waarschijnlijk) hooggevoelig ben. Het gevoel net iets meer aan te voelen en te kunnen op gevoelsniveau dan veel anderen, heb ik al langer. Door het onderzoek wat ik ben aangegaan, heb ik nu meer duidelijkheid over hooggevoeligheid. Natuurlijk weet ik niet 100% zeker of ik hoogsensitief ben, maar wat ik wel weet, is dat ik toch gevoeliger ben dan de meeste mensen en dat dit ook een kracht van mij is. Net zoals dit bij velen van jullie ook zo kan zijn!

Ik accepteer de hooggevoeligheid nu, omdat ik er ook geen erge last van ervaar. Daarnaast ben ik blij dat ik er nu meer duidelijkheid over heb.
Ik hoop vele van jullie die misschien ook hoogsensitief zijn, bewust te hebben gemaakt hiervan.

Start met jouw eigen onderzoek, luister naar jezelf en blijf voor altijd je mooie zelf! Of je nu hoogsensitief bent of niet.

Waren jullie al bekend met hooggevoeligheid / High Sensitivity en wat zijn jullie ervaringen hiermee?

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

32 thoughts on “Hooggevoeligheid | High Sensitivity by Laura Martens

 1. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik wel heel nieuwsgierig ben naar de test. Ik heb alleen geen zin om mij weer in te moeten schrijven voor de zoveelste nieuwsbrief (al is die dan wel van Psychologie Magazine) en mij dan weer af te melden. De kenmerken die je noemt zijn wel heel herkenbaar. Dus wellicht pak ik op een vrij moment de test er toch weer bij.
  Helemaal eens dat je het overigens juist als je kracht moet / mag zien.

 2. Ik ga de test zeker doen, want ik vermoed dat ik ook hooggevoelig ben. Ik heb ooit de diagnose borderline gekregen en heel veel dingen komen ermee overeen, alleen merk ik dat ik extra sterk op prikkels van buitenaf reageer en regelmatig emoties van andere ervaar en oppik. Dank voor dit uitgebreide artikel!! Ik ga mezelf er eens wat meer in verdiepen.

 3. Ik weet al een tijdje dat ik hoog gevoelig ben, niet op alle vlakken. Maar op heel veel vlakken wel en daar heb ik wel mee moeten leren omgaan. Hoogsensitief is nu beter gekend waardoor het ook gemakkelijker is. Anderzijds ben ik ook eerder introvert en door te weten dat ik hoogsensitief ben kan in hier beter mee om en weet ik ook dat ik mij daar niet voor hoef te schamen. Fijn artikel.

 4. Ik weet wel van mezelf dat ik het ik het hoogstwaarschijnlijk ben me al heel vaak herken in symptomen ervan. Ben niet zo van de online testjes heb ik ooit een keer gedaan was ik zwanger en in het echt dus niet. Heel wat anders maar toch haha

 5. Ik had al eerder van hoog sensitiviteit gehoord maar heel interessant om jouw ervaringen te lezen. Ik heb nog wel wat kritische vragen voor je:
  Wat maakt het eigenlijk dat je zoveel waarde hecht aan deze specifieke test en wat maakt deze test geldend? Je geeft aan dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is geboren, heb je daar ook een artikel van? Ik ben benieuwd naar de cijfers!

  Ik denk inderdaad ook wat jij zegt dat je het niet hoeft te zien als kwetsbaarheid maar als kracht. Zelf heb ik het idee dat ik ook hoogsensitief ben maar ik heb helemaal geen behoefte om dat te weten of een dergelijke test te doen omdat ik liever mezelf blijf dan dat ik onbewust mezelf aanpas aan de eventuele resultaten van zo’n test.

  Ben benieuwd naar je reactie!

  1. Dankjewel! En ook bedankt voor je kritische vragen. Ik heb in het artikel zelf ook aangegeven dat de test niet alles is en dat ik nog steeds niet 100% zeker kan zijn of ik hoogsensitief ben. De test geeft dit aan, maar dit hoeft nog geen waarheid te zijn, dus nee, ik ervaar de test niet meteen als geldend. Er zijn natuurlijk veel meer tests, maar zelf vond ik persoonlijk de vragen in deze test erg bijpassend bij hoe ik het zelf ervaarde en bij de kennis die ik opgedaan heb tijdens mijn opleiding hierover.
   Goed dat je jezelf niet wil gaan aanpassen onbewust, sterke keuze! Ik doe dit zelf ook zeker niet, maar ik ben wel blij dat ik me er nu bewust van ben, wat sommige gevoelens of andere dingen bij mij inhoudt.
   De test is een indicatie. Wil je écht testen of je met zekerheid hoogsensitief bent, raad ik je aan hiervoor een deskundige op te zoeken.
   Liefs,
   Laura

 6. Ik zelf heb ADD maar mijn zoontje is wel overduidelijk hooggevoelig. Als ADD persoon begrijp ik hem wel veel natuurlijk maar wel goed dat je het meer onder de mensen brengt. Veel mensen begrijpen het niet

 7. Goed stuk, lekker informatief en ook leuk dat je jouw eigen ervaring deelt 🙂 Het kan soms behoorlijk in de weg zitten als je hier last van hebt maar inderdaad, overal zit ook een positieve kant aan 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *