Mental healthcare

Kerst: Voorpret, inspiratie en tips

Is The Grinch jouw beste vriend? Klik dit artikel dan maar snel weg! Ik ben namelijk enorm gek op kerst en alles erop en eraan. En ja, over een paar weken is het al zover! Dan kunnen we ons vol vreten, kerstliedjes meezingen, Home Alone 1 t/m 5 kijken, spelletjes doen, cadeautjes uitpakken, genieten van kaarsjes en andere lichtjes en de kerstboom opzetten. Met de helft hiervan, ben ik in ieder geval al bezig. Ik heb al een kerstboom staan en heb op verschillende plekken in huis al gezellige lichtjes. Tijdens het decoreren van de kerstboom (die overigens nep is) hebben mijn vriend en ik natuurlijk ook een Christmas playlist op Spotify opgezet.
De feestdagen brengen een hoop voorbereidingen en stressmomenten met zich mee voor sommige mensen. De een doet het rustig aan en geniet ervan, terwijl de ander het liefst de feestdagen ontwijkt. Voor deze mensen: als je mij volgt, is er geen ontkomen aan deze periode van het jaar.

De voorpret

Vanaf wanneer ben jij in de ultieme kerstsfeer en wat doe jij hiervoor? Geniet jij ook graag al vóór de kerstdagen van de kerstsfeer? Of wil jij dit misschien juist meer doen vanaf nu? Dan kunnen de tips hieronder jou misschien wel helpen!

 • Doe vroeg inspiratie op
 • Maak plannen voor de feestdagen (met vrienden en/of familie)
 • Doe inkopen
 • Knutsel mooie versieringen
 • Maak wandelingen in de koude buitenlucht
 • Steek kaarsjes aan met een wintergeur (zoals kaneel e.d.)
 • Drink warme chocolademelk met slagroom
 • Brei een leuke, warme sjaal
 • Bedenk vast recepten voor de kerst
 • Koop alvast cadeaus of doe hier onderzoek naar
 • Steek de openhaard en/of kaarsjes aan in de avond

Inspiratie opdoen

Waar haal jij je inspiratie voor versieringen, gerechten, spellen en cadeaus vandaan? Heb je het onderstaande al eens geprobeerd?

 • Kijk eens op pinterest voor sfeerfoto’s om ideeën op te doen
 • Winkels met kerstartikelen en decor langsgaan
 • Zelf creatief nadenken
 • Het internet afstruinen
 • “Gewone” recepten en decoratie net iets aanpassen, zodat het in de kerstsfeer valt
 • Wissel ideeën uit met anderen
 • Zoek en kijk DIY filmpjes op Youtube

Heb jij nog andere geniale ideeën om meer kerstinspiratie op te doen en te kunnen genieten van de voorpret? Let me know!

Tips om de kerst zo gezellig en goedkoop mogelijk door te komen

Ben jij net als mijn vriend en ik student en heb je niet zoveel te besteden of heb je op een andere manier niet veel geld over voor deze feestdagen? Misschien kijk je er dan wel tegenop, maar geloof mij, dat is helemaal niet nodig. Ook met een laag of zelfs geen budget kun je van de kerstdagen genieten. Laten we beginnen bij hetgeen waar kerst eigenlijk om draait: samen zijn, gezelligheid, dankbaarheid, waardering, rust en liefde. Kost één van deze dingen geld? Nee. Het is maar net hoe je het zelf invult. Nu is het in deze wereld natuurlijk wel zo dat je graag cadeautjes wil kopen voor anderen en/of wil krijgen en dat deze al snel veel geld kosten. Daarnaast wil je het liefst lekker eten of zoals velen gourmetten en ja, ook dit kost geld.
Leuk, die kerstgedachten dus, maar toch heb je graag geld om te besteden. De volgende tips helpen jou wellicht om met minder of geen geld te genieten van de kerst.

1. Voel je niet verplicht

Ja, de kinderen willen misschien wel cadeaus en je wil misschien het lekkerste 4-gangen menu voor je familie klaarmaken of uit eten bij dat super luxe restaurant, maar voel je niet verplicht om dit te doen. Denk aan jezelf. Heb je niet zoveel geld te besteden? Dan is dat maar zo. Je bent hiermee niet alleen en het is ook niet onmenselijk. Er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen, zoals een dobbelspel waarbij iedere deelnemer bijvoorbeeld kleine cadeaus koopt voor nog geen 5 euro in het totaal, die voor iedere andere deelnemer bruikbaar zijn. Dit doe ik met mijn familie al jaren en ook dit jaar is het weer zo ver. Het kost weinig geld en het zorgt voor veel plezier en spanning! Er zijn verschillende varianten van dit spel en je kunt er natuurlijk ook je eigen versie van maken!

2. Wees creatief

Wil of kan je geen geld uitgeven aan kerstversieringen? Wees dan creatief en maak van kranten, karton, oude tijdschriften, een bolletje wol of iets anders wat je in huis hebt iets moois! Gebruik oude lampjes die kapot zijn bijvoorbeeld voor een andere leuke slinger! Maak van kapotte of oude glazen iets moois en zet er een goedkoop kaarsje in. Heb je nog wat oude verf thuis liggen? Misschien kun je hier iets mee? Kijk hier voor meer leuke tips en DIY video’s!
Heb je geen zin of geld om te gourmetten deze kerst en wil je wel iets lekkers koken wat niet veel geld kost? Denk aan een Turkse (super)markt. Hier kun je alle groenten en ook vlees vaak goedkoper krijgen dan in gewone supermarkten. Koop ook grote hoeveelheden als dit voor jou handig is, want dit is voor deze ene keer wel een dure aanschaf, maar in verhouding is dit goedkoper. Je kunt de rest invriezen en later gebruiken.
Je kunt ook afspreken met vrienden en/of familie dat iedereen een gerecht maakt en dit meeneemt. Dit scheelt veel in prijs voor jou, omdat dan iedereen een deel betaald. Speur kortingen en acties af en pak van alles het goedkoopste.

3. Vervang de dure cadeaus

Heb je geen geld om de kinderen of andere familie of vrienden cadeaus te geven? Geef ze iets wat je nog hebt liggen en niet gebruikt. Sommige mensen vinden dit niet goed genoeg, maar als je het mij vraagt kun je er net zo blij mee zijn, dan wanneer het iets nieuws en duurs is. Let er dan natuurlijk wel op dat het iets fatsoenlijks is, wat echt nog als cadeau gebruikt kan worden. Let ook weer op acties en kortingen en zoek de beste winkels, met de beste prijzen op.
Je kunt ook met degenen waarmee je kerst viert, afspreken om het eerder genoemde dobbelspel of een ander spel te doen, met goedkope en kleine cadeaus. Dan ben je klaar voor 5 tot 10 euro en heb je wel enorm veel plezier. Op deze manier kunnen mensen ook met minder materiaal tevreden te zijn.

Waar leg jij je focus op? Dure cadeaus, luxe eten en dure decoratie, of het samenzijn in welke omgeving en onder welke omstandigheden dan ook?

Loop jezelf en je budget niet voorbij.

Onthoud dat je niet verplicht bent om veel geld uit te geven, leuke dagen ervan te maken en uitgebreid te koken. Je bent zelfs niet verplicht om überhaupt kerst te vieren.
Doe het op jouw manier!

Vieren jullie kerst? Zo ja, hoe dan? En genieten jullie ook al vroeg van te voren van alle voorbereidingen? Let me know!

Wij zijn alvast begonnen aan de advent kalender!

Lees hier over uitstapjes in de wintermaanden!

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: