Physical health

Afvallen: De 3 belangrijkste tips om eetbuien te voorkomen

Geloof me, dit is een onderwerp waar ik bekend mee ben. Ik heb wel eens eetbuien uit verveling, als ik alleen ben, op stressmomenten en wanneer ik emotioneel ben. Zo zijn er nog veel meer momenten waarop je een eetbui kunt hebben en ik weet zeker dat velen van jullie dit wel zullen herkennen! Het hoeft niet veel of vaak te zijn, maar een eetbui komt minstens een paar keer voor in ieders leven, op zijn of haar eigen manier. Wanneer je wil afvallen is dit natuurlijk niet handig.
Hoe vaak heb jij een eetbui? Op welke momenten is dit? Eet je dan veel, weinig, snel, langzaam, ongezond, gezond, alleen of samen?

Schaam je er niet voor. Het is menselijk en ook écht geen ramp. Als je er veel last van ervaart, kunnen deze 3 tips jou sowieso helpen, als je jezelf er echt toe zet!

1. Onderzoek jouw eetgedrag om te kunnen afvallen

Weet jij al waar jouw eetgedrag vandaan komt en hoe dit er gemiddeld uitziet? Wanneer heb jij eetbuien en hoe zien deze er uit?
Probeer voor jezelf te bedenken hoe jij je nu voelt over jouw eigen lichaam en eetgedrag. Wees hierbij eerlijk naar jezelf, maar wees ook niet te streng. Ben je tevreden met je lichaam? Zijn de eetbuien dan wel echt een probleem?
Bedenk in hoeverre jij last hebt van de eetbuien, je gewicht en je gezondheid.

Wil jij de eetbuien toch wel echt aanpakken?

Onderzoek dan hoe jouw eetbuien eruit zien. Kijk naar je opvoeding: Wat heb jij meegekregen vanuit huis? Welke eetgewoontes zijn er altijd al bij jou en welke zijn nieuw? Waar komen de nieuwe eetgewoontes vandaan?
Hoe eet jij normaal (ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes e.d.)? Belangrijk is om het gewone en gezonde eetgedrag niet aan te passen. Blijf ontbijten, lunchen en dineren en zorg dat je geen hongergevoel ervaart door de dag heen. Waar je wel naar kunt kijken zijn de momenten waarop je te veel eet en jezelf niet meer in controle hebt. Welke momenten zijn dit? Hoe zien deze eruit? Wat voel je op dat moment? Wat en hoeveel eet je dan? Ben je samen of alleen? Heb je écht trek of dat niet eens?
Stel jezelf zoveel mogelijk vragen over de eetbuien, om ervoor te zorgen dat jij duidelijk krijgt waarom jij die eetbuien nu precies hebt. Pas dan kun je de kern aan gaan pakken, om de eetbuien te stoppen.

2. Herken kwetsbare momenten

Oké, als het goed is weet je nu waarom jij die eetbuien hebt en waarom je dus niet kan afvallen zoals je graag zou willen. Misschien eet je uit verveling, om pijn of verdriet weg te eten, omdat je niets anders gewend bent of om andere redenen.
Voor mij persoonlijk is het een combinatie van oorzaken. Ik eet als ik me alleen voel, om een soort leeg gevoel op te vullen. Als ik een eetbui heb, is deze bijna altijd in de avond. Dit komt doordat ik overdag mezelf goed onder controle heb en niet veel eet, misschien dat ik niet genoeg gegeten heb overdag, waardoor ik me ’s avonds nog niet voldaan voel. Daarnaast zijn dit vaak momenten waarop ik het niet heel druk heb.

Nu is het de kunst om deze momenten op ook het juiste moment te herkennen. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld, dat wanneer ik in de avond alleen thuis zit en op wil staan van de bank om eten te halen, weet dat dit een eetbui wordt. Ik heb gewoon avondeten gehad en ik heb geen echte trek. Hierbij weet ik, dat ik eten wil halen uit verveling, eenzaamheid of om hoe ik mij voel en dat dit niet nodig is.

Je hebt er nu voor gezorgd dat je bewust bent van het feit dat je een eetbui gaat krijgen, waardoor je deze voor kan zijn.

3. Overwin de drang om te eten

Dit is de moeilijkste stap van allemaal. Nu is het tijd om te vechten tegen de drang om te eten. Dit is het moeilijkst, maar ook het belangrijkst.
Hieronder staan een aantal tips die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de eetbui niet toelaat en dat jij je veel positiever zal voelen dan wanneer je wel zou eten.

1. Zoek afleiding

Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen (met de hond), sporten, een spelletje doen, mooie foto’s maken voor op instagram, een blog schrijven, online shoppen, een vakantie voor komende zomer zoeken, je beste vriend of vriendin bellen, familie bellen, iets schoonmaken of opruimen of iets heel anders doen!

2. Praat tegen jezelf in de spiegel

Ja, ik weet het, dit is heel awkward. Toch is het een effectieve manier om letterlijk tegen jezelf te kunnen zeggen dat je sterker bent dan de drang om te eten. Ga het liefst voor een lange spiegel staan, waarin je hele lichaam te zien is. Kijk jezelf recht in de ogen aan en vertel dat je heel goed weet dat je het eten niet nodig hebt. Jij bent sterker dan een eetbui, dan de verveling, dan je pijn en verdriet, dan je eenzaamheid. Jij hebt jezelf en dat is alles wat je op dat moment nodig hebt. Zeg tegen jezelf wat je wil en wees lief voor jezelf. Je voelt je gelukkiger, wanneer je dit doet, dan wanneer je eet en je daarna spijt hebt hiervan.

3. Haal het eten wat je het liefst eet niet in huis

Eet je graag roze koeken? Of chocola, chips, kaas of snoepjes? Zorg er dan voor dat je dit niet in huis hebt op de momenten dat je kwetsbaar bent voor de eetbuien. Weet jij dat je op maandag avond alleen thuis bent en dan vaak wat eet? Zorg er dan voor dat je pas dinsdagochtend boodschappen haalt bijvoorbeeld, of het gewoon niet meer mee neemt als je boodschappen doet.

4. Vervang je favoriete “eetbui eten” door water en gezonde snacks

Waarschijnlijk heb je hier geen zin in op het moment van een eetbui, maar als het je écht niet lukt om niets naar binnen te brengen, drink dan één of twee glazen water. Als dit niet werkt, eet dan het liefst wat fruit of groenten. Magere yoghurt en andere gezonde snacks zijn ook oké!

Wat ik jullie nog wil meegeven

– Afvallen en het tegengaan van eetbuien lukt je niet zo snel als je zou willen. Het kost tijd en gun jezelf deze tijd ook. Geef niet op, want je kan het zeker wel!
– Is het je niet gelukt en heb je wel erg veel gegeten? Wees dan niet te boos op jezelf. Je mag best een keer kwetsbaar zijn en toegeven aan je verlangen naar eten.
Dit heb je ook nodig, om de motivatie weer te vinden voor de volgende keer. Wees dus niet boos en heb geen spijt, maar vertel jezelf gelijk dat je dit de volgende keer niet meer doet.
– Als je toch iets heel lekkers en ongezonds eet, geniet er dan van!!!
– Je bent niet alleen.

Om echt af te vallen, is het natuurlijk belangrijk om naast het voorkomen van eetbuien ook te sporten en gezond te blijven eten. Af en toe snacken is niet erg en stop hier ook alsjeblieft niet mee! Dan zul je het namelijk nooit volhouden. Zorg er gewoon voor dat je dit met mate doet. Blijf genieten en wees niet te streng voor jezelf, maar wel realistisch genoeg om je doelen te behalen!
Het afvallen is en blijft een moeilijk onderwerp, maar iedereen kan het, wanneer jij je er maar toe zet en onderzoek doet naar hetgeen wat voor jou werkt!

Goed voor jezelf zorgen is meer dan alleen afvallen, gezond en weinig eten en die “killerbody”.
Lees hier meer over (mentale) gezondheid!

Zijn jullie wel eens bezig (geweest) met afvallen?

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

19 Comments

 • querine

  ik ben niet echt op dieet maar ik moet vanwege gezondheidsredenen wel een beetje op mijn eten letten dus de tip “haal niet in huis wat je lekker vindt”, werkt voor mij het aller beste!

 • Joanne

  Wat een handige tips en een interessant artikel. 🙂 Ik vind het ook belangrijk om bewust met eten om te gaan (en ook vaak genoeg bewust lekker fastfood eten), maar niet obsessed te worden.

 • Debbythechocoholic

  Handige tips! Ik merk dat ik vaak eetbuien heb wanneer ik me emotioneel slecht voel. Soms kan ik me beheersen en maak ik slimme en gezonde keuzes, andere momenten (vr)eet ik er op los. Gelukkig zijn deze momenten ondertussen zeldzamer aan het worden tov vroeger.

 • Natalie

  Goeie tips! Ik probeer al een tijdje wat kilo’s kwijt te geraken, maar het lukt me niet echt. Probeer ook veel te drinken, ook al gehoord dat je soms gewoon dorst hebt en geen honger! Wanneer ik een snack momentje voel opkomen, maak ik een tasje thee in de plaats.

 • Amelie

  Dat van het water is een zeer goede tip! Ik merk dat mijn maag soms knort van de dorst. Niet eten maar eerst wat drinken. Als je dan echt honger hebt, eet je ook minder omdat je al veel water op hebt en je maag al hebt gevuld!

 • Anouk

  Aaah ik kende de meeste tips al maar sinds ik (weer) gestopt ben met roken heb ik alleen maar honger. Ik drink liters water, eet alleen maar gezonde dingen, zoek afleiding, maar niets helpt. Ik denk wel dat je tips helpen zodra ik wat minder honger heb. Bij mij ligt het waarschijnlijk aan bepaalde tekorten en ook aan het feit dat ik sinds kort geen vlees meer eet. Is denk ik wennen.

  Goed dat je hier een artikel over hebt geschreven, is voor veel mensen denk ik wel herkenbaar

 • Patricia

  Een relevant artikel, want ik zit op dit moment in het proces om mijn eetbuien te overwinnen. Ik ben het nu vrij radicaal aangegaan door de komende weken even niet te gaan snacken en ook letterlijk “af te kicken” van suiker. Ik hoop dat als ik een normaal eetpatroon heb en ik niet meer de drang naar suiker ga voelen ik geen of in ieder geval minder eetbuien zal gaan hebben. Het is gelukkig al veeeeel minder erg dan 10 jaar geleden en ja, het kost inderdaad tijd om dit probleem aan te pakken, maar ik houd hoop dat het me gaat lukken 🙂

 • isabel

  Altijd fijn als ik toevallig zo’n artikel tegen kom. Ik probeer momenteel af te vallen, en dan is een artikel zoals dit toch even handig om voor wat extra motivatie te zorgen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: