What is healthy? – 5 Tips to feel (mentally) good

Ik heb het even niet over alle “healthy food” trends, het afvallen, sporten, gezond, slank en fit zijn, maar over hetgeen waar jij je écht fit en goed van gaat voelen. Ook mentaal.
Wil jij je graag op deze manier fit, energiek, goed en gezond voelen? Dan heb ik speciaal voor jou een aantal van mijn favoriete tips en levenswijzen op een rijtje gezet die jou hierbij zouden kunnen helpen!

1. Wandelingen

Eigenlijk houd ik er helemaal niet van om te lopen, maar als ik écht bewust ga wandelen, merk ik toch aan mezelf dat het positief werkt voor mij. Ga eens in de avond of ochtend of wanneer dan ook lekker een stukje wandelen met je partner, andere bekenden of gewoon eens lekker alleen! Zoek een mooi stukje natuur op of een plaats waar jij graag komt. Wandelen zorgt voor wat extra beweging, frisse buiten lucht en wanneer je de juiste omgeving kiest, kan dit zeker rustgevend zijn. Probeer eens uit om tijdens het wandelen te letten op kleine dingetjes waar je anders niet op zou letten. Luister naar de dieren om je heen, luister naar de wind, zie blaadjes uit de bomen vallen, adem diep in en uit en denk even helemaal nergens anders aan.

2. Gezonde voeding

Heel standaard, maar het is en blijft belangrijk om genoeg verschillend eten binnen te krijgen. Natuurlijk is het ook belangrijk om af en toe te genieten van iets lekkers en ongezonds. Dit raad ik je zelfs aan, maar het is wel zorg dat je daarnaast ook genoeg goede voedingsstoffen binnen krijgt. Ik heb een periode gehad dat ik ongezond at en ook niet goed de balans wist te vinden. Of ik was ongezond bezig, of ik moest álles gezond doen. Inmiddels ben ik blij dat ik die balans wel gevonden heb. Heb jij de hele dag ongezond gegeten en ook te veel gegeten maar heb je nog geen vitaminen op? Ga dan niet met de pakken neer zitten, maar neem als nog die vitamines in je. Dit is altijd beter dan wanneer je dit laat “omdat je toch al ongezond bezig bent”.

Tip

Begin de dag met “healthy food”, zodat je altijd al een gezonde basis hebt en let de rest van de dag ook op wat je eet. Ik begin de dag graag met een smoothie van verse banaan en spinazie, frambozen en mango uit de diepvries. Hier maak ik in de ochtend een sapje van die ik naar binnen werk, waarna ik vaak nog één boterham of twee crackers eet. Het gezonde ontbijt is in ieder geval al binnen! Als ik geen smoothie heb in de ochtend, probeer ik rauwe groenten te eten zoals tomaatjes of paprika. Dit vind ik lekker en ook dit is gezond. Ook eet ik dan wel fruit zoals kiwi of appel . Wissel dit af en eet ook altijd nog iets van vezels, dus brood of cracker met beleg. Zo eet je altijd gevarieerd. Ook kun je yoghurt en melk toevoegen, zodat je ook genoeg zuivel binnen krijgt. Zelf probeer ik dit steeds meer te doen. Eet in de avond ook gezond, maar eet vooral ook gewoon lekker de gehele dag. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van hetgeen wat je binnen krijgt!

3. Dagelijkse oefeningen

En dan bedoel ik niet zware spieroefeningen, maar een combinatie van rustige ademhalingsoefeningen, rek en strek oefeningen en een aantal kleine spieroefeningen. Dit hoeft iedere dag maar 5 tot 10 minuten te duren. Je zal merken, dat wanneer je er iets leuks van maakt, in plaats van een verplichting, dat je dit met gemak elke dag doet.
Deze oefeningen zorgen ervoor dat jij je even op jezelf focust, even bewust bezig bent met je ademhaling, je gewrichten, spieren en de last in bijvoorbeeld je nek. Je warmt je lichaam even op, beweegt even kort en mediteert tijdens het uitvoeren van oefeningen. Je kunt verschillende oefeningen doen die bij jou passen, dus zoek deze gewoon op internet op. Mijn favorieten zijn op rustige muziek rechtop staan en met mijn ogen dicht in en uit ademen en me hier ook op focussen. Daarnaast doe ik altijd een paar push ups tegen de muur, draai ik mijn nek rustig rond, doe ik wat squats en doe ik vooral ook wat yoga oefeningen. Zorg ervoor dat je begint met iets rustigs en ook eindigt hiermee. Doe dit in de avond, na bijvoorbeeld een zware werkdag.

Klik hier voor ontspannende yoga oefeningen voor beginners!

4. Water en thee drinken

Dit zorgt ervoor dat je afvalstoffen afvoert, je gehydrateerd blijft en jij je huid mooi houdt. Zelf dronk ik vroeger bijna nooit water en thee, omdat ik dit niet lekker genoeg vond. Ik dronk sowieso heel weinig. Hoe heb ik ervoor kunnen zorgen dat ik nu wel veel water en thee drink? Vooral door het gewoon te doen. Ik heb op den duur besloten om geen frisdrank en sapjes meer te kopen. Dit bespaart me namelijk veel geld en ik heb van drinken iets gemaakt wat ik af en toe even moet doen en iets wat niet speciaal is. Je hoeft niet altijd speciaal iets lekkers te drinken. Ik drink minstens één kop thee per dag (het liefst detoxthee of groene thee) en verder drink ik zo veel mogelijk water. Ik heb altijd een bidon water bij onderweg en anders drink ik thuis een aantal grote glazen per dag leeg.

5. Praat, denk, durf, doe en lach

Praten is enorm belangrijk om gevoelens, meningen, ideeën, normen, waarden en kennis te delen. Ook heb je er vaak iets aan om dit alles van iemand anders ook aan te horen. Praten kan ook een stukje verwerking zijn. Bespreek je dag eens als je thuis komt, of bel iemand om gezellig bij te praten. Is er iets wat je liever niet bespreekt maar waar je wel mee zit? Dan zeg ik dit tegen je: Stap die drempel over.
Volg je hart en niet je hoofd. In je hart weet je vaak wat je wil, maar je hoofd houdt je tegen met bijvoorbeeld angsten en andere gedachten. Ga dit na: Waar heb ik op lange termijn het meest aan? Hetgeen bereiken wat ik wil, ook al moet ik daarvoor een aantal dingen doen die minder leuk zijn, of pijn in mijn hart blijven houden, omdat ik naar mijn hoofd luister en me hierdoor laat tegen houden om te groeien? Vaak is het beter om je hart te volgen, ook al is dit erg moeilijk. Durf te groeien en knopen door te hakken. Praat over hetgeen wat je bezig houdt met geliefden en wees open hierover. Lach door de dag heen, ook al is dit geforceerd. Positiviteit is iets wat ik erg belangrijk vind. Laat anderen mee genieten van jouw genot!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:

– Blijf jezelf
– Doe hetgeen wat voor jou goed voelt
– Geniet
– Stress niet al te veel
– Sluit iedere dag goed af
– Vind jouw manier waarop jij het beste kan ontspannen en doe dit eens in de zoveel tijd
– Geniet van de kleine dingen
– Ga af en toe op date, doe leuke dingen en geniet hier volop van, zodat je er daarna weer tegenaan kan
– Geloof in jezelf (klik hier voor meer hierover)

Vooral in stressvolle, drukke, zware beroepen en daginvullingen is het belangrijk om niet te veel te stressen, wel veel te verwerken en alles rustig aan te doen.
Is de kans op een burnout bij jou groot? Ben jij gevoelig voor stress? Trek jij je snel dingen aan? Neem jij je werk mee naar huis? Voel jij je onzeker? Voel jij je ongelukkig?
Wees je hier bewust van en vecht ertegen. Ook jij kan dit!

Hoe denken jullie over gezondheid?

Herfstdipje? Lees dit artikel eens, om deze de baas te zijn!

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

 

19 thoughts on “What is healthy? – 5 Tips to feel (mentally) good

 1. Wat een ontzettend goede blog! De kans op burn out is bij mij heel groot, ik val er steeds in terug. Het lijkt alsof ik niet wíl accepteren dat ik gauw stress ervaar. Juist dat is een grote les. Wandelen doe ik wel elke dag, probeer elke dag 10,000 stappen te zetten (is nog best lastig).

  Keep up the good work babe! Liefs

  1. Lief! Wat goed dat jij je dit al realiseert, goed bezig! Het accepteren is inderdaad al een grote stap, dus probeer dat te doen. Vindt uit waar je wel je rust kan vinden en gun dit jezelf vaak genoeg! 🙂

 2. Helaas zelf in de zwangerschap last gehad van een burnout. Je blijft er altijd wel een beetje mee bezig.
  Thee drink ik wel op het werk, heel veel zelfs, maar thuis niet. Dat komt omdat ik thuis denk ik de verleiding heb van allemaal ongezonde dingen als frisdrank en ik nooit zin heb om te wachten tot de waterkoker klaar is, of tot het water goed is afgekoeld om het te drinken.

 3. Hele fijne tips. Ga sommige dingen wel meenemen, zoals de oefeningen. Je hebt gelijk: het hoeft allemaal niet heel lang te duren, als je maar iets doet.

 4. Ik probeer elke dag mijn 2l water te drinken en ook mijn 10k stappen te halen, om op die manier toch een beetje gezonder te blijven! Mijn Fitbit vind ik daarom mijn beste aankoop van dit jaar 😀

 5. Heel goede tips. Ik probeer veel te drinken en nu en dan eens een frisse neus te halen. Praten helpt ook echt dat merk ik. Maar ik schrijf het ook van me af. Dat helpt bij mij nog het meeste

 6. Na vorig weekend ben ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt dat gezond zijn een zegen is. Schoonvader accuut een open hart operatie ondergaan. Pffff, door het oog van de naald gekropen.

 7. Really good article, you are doing great! Keep it up, good work. Only One Can write this kind of article if he or she had conquered the mental illness. I drink a lot of tea and water when I feel stressed. Thank u so much for sharing this article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *