Een zoektocht naar geluk

“Hmmm, weer zo een vaag onderwerp, geluk …”
Ja, ik snijd graag onderwerpen aan, die mensen (en ook mezelf) aan het denken zetten. Ik probeer zoveel mogelijk positiviteit uit te stralen en hoop anderen te inspireren om hun eigen pad te creëren en te volgen.
Maargoed, genoeg filosofisch gebabbel weer.

Wat is “geluk” nu eigenlijk?

Het lijkt een moeilijke vraag, maar het leven is soms al moeilijk genoeg, dus laten we het even simpel bekijken.
“Geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel.”(www.ensie.nl, 2010).
Goede definitie, maar naar mijn idee is geluk voor iedereen iets anders. Jij weet wel waar je gelukkig van wordt. Wanneer moet jij lachen? Wanneer voel je kriebels vanbinnen? Waar krijg jij energie van? Welke mensen zijn voor jou belangrijk en welke vooral niet? Ken jij jezelf wel écht goed? Heb je het liefst wat meer geld, of juist niet? Wordt jij gelukkig van je werk?

Klik hier voor meer informatie over de betekenis van “geluk”.

Wat ik nog belangrijker vind, is om na te gaan hoe jij zelf situaties benadert. Met welk gevoel en welke verwachting ga jij naar je werk toe morgen? Het loslaten van vooroordelen vind ik hierbij belangrijk. Ga er eens heen voor jezelf en geef anderen eens complimenten. Veel zaken die je ongelukkig maken, rol je vanzelf in mee, zonder er bij na te denken dat je hier ook zelf een rol in hebt. Misschien kun jij wel iets veranderen voor anderen of voor jezelf.

Hygge: gelukkige Denen

Deense mensen zijn de gelukkigste mensen van de wereld. Er is een boek geschreven over de leefregels en het geluk van de Denen, genaamd “Hygge”. Eigenlijk is dit begrip een omschrijving van Deense gezelligheid, knusheid, warmte en geluk. Denk hierbij aan het samen zijn met familie en vrienden, met kaarslicht, lekker eten en drinken, geen gehaast, spelletjes, open haard en veel meer dingen die gezellige sferen veroorzaken. Dit begrip is verder lastig te omschrijven, maar is vooral erg positief.
Meer weten over Hygge? Klik dan hier.

Zou jij in Hygge stijl willen leven?

Gelukkige leefregels

 1. Volg je hart.
 2. Ga niet over je eigen grenzen heen.
 3. Zeg ook eens “nee”. Geloof me, niemand gaat je er om haten.
 4. Blijf bij je eigen mening, normen en waarden.
 5. Lach minstens 3 keer per dag (Ja, ook als het geforceerd moet).
 6. Toon oprechte interesse in een ander.
 7. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander.
 8. Blijf leuke dingen doen, die jou gelukkig maken.
 9. Knuffel met belangrijke mensen om je heen.
 10. Probeer te genieten van de kleinste dingen (een heerlijk kopje thee, de zonsopgang, een knuffel, een gekregen kaartje, een lekker puntje taart, een mooi liedje, een rondje wandelen in de natuur).
 11. Focus je minstens één keer per week ALLEEN op jezelf. Neem een bad, doe je ogen dicht en adem bewust in en uit, denk nergens aan. Maak een lange wandeling in je eentje en zoek naar vogeltjes, luister naar vogelgezang, zie de blaadjes uit de bomen vallen, bekijk andere mensen en focus je op dingen die niets met jou zelf te maken hebben. Maak een momentje voor jezelf en doe iets waar jij je rust in kan vinden.
 12. Knuffel je huisdier of neem een huisdier.
 13. Zorg voor jezelf wat betreft voeding en beweging.
 14. Praat veel (niet alleen over koetjes en kalfjes maar ook over gevoelens).
 15. Geef complimentjes aan jezelf en anderen.
 16. Vergelijk jezelf niet met anderen.
 17. Omarm problemen, je leert alleen maar van ze. “Weer een uitdaging die ik ga overwinnen!”
 18. Omarm je verleden (ook de negatieve ervaringen). Ze maken allemaal wie jij nu bent geworden!
 19. Slaap genoeg, drink genoeg en eet genoeg.
 20. Doe hetgeen wat je écht wil, ook al is de weg daar naartoe zo moeilijk.

Onthoud: Jij bent de enige die kan bepalen hoe jouw leven eruit ziet

Om écht gelukkig te worden, denk ik dat je eerst jezelf moet leren kennen en jezelf moet durven confronteren met ervaringen uit je leven. Niet iedereen kan zo bedenken wat hem of haar nu écht gelukkig maakt, maar toch weet iedereen dit diep van binnen wel. Het is soms lastig, maar probeer ernaar te handelen.
Waar sta jij op dit moment in je leven? Als jij nu al weet wat jou gelukkig maakt, ben je enorm goed bezig. Als je hier al naar handelt, ben je een enorm sterke man of vrouw. Iedereen kan dit.

Ben jij gelukkig met wie je bent en wat je hebt?

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’
Google+

 

23 thoughts on “Een zoektocht naar geluk

 1. Ik mag mij zeker gelukkig prijzen met alles wat ik heb en wie er om mij heen staan. Ik realiseer mij dit heel vaak zeker ook om mij gelukkig te houden en niet altijd meer te streven naar meer of te kijken naar het gras van de buren

 2. Ik woon in Ede, daar schijnen de gelukkigste bewoners van Nederland te wonen. Als ik dan zo door het bos loop met mijn kinderen, of weer een biomarkt waar we heerlijk eten, dan geniet ik er zo van hoe goed ik het eigenlijk heb ondanks chronisch ziek zijn

 3. Doordat ik het een en ander heb mee gemaakt heb ik een aantal jaar geleden besloten om mijn dromen te volgen en te gaan doen waar mijn hart ligt. Ook dingen ga doen die ik echt leuk vind. Of ik 100% gelukkig ben weet ik niet maar ik ben zeer tevreden met het leven wat ik nu heb.

 4. loved the post! Agree with you when you say you should follow your heart.
  I think that is key to true happiness no matter how scary it might be 🙂

 5. Ik moet toegeven niet altijd gelukkig te zijn, ook omdat ik teveel nadenk over alles en teveel vergelijk met anderen. Het Hygge boekje vind ik wel heel leuk en probeer er ook tips uit te halen!

 6. Ik ga me eens verdiepen in dat Hygge. Volgens mij zou ik er goede tips uit kunnen halen om uit mijn depressie te komen. Dus nee, ik ben niet echt gelukkig. Maar hard aan het werk om het te worden 🙂

 7. ‘Omarm je verleden (ook de negatieve ervaringen). Ze maken allemaal wie jij nu bent geworden!’ – Hier ben ik het zo mee eens! Aan het verleden valt niets meer aan te doen. Daarom een complimentje dat je mij herinnert aan wie ik ben 🙂

 8. Good breakdown of what can be, at times, a vague concept. I love the idea of “hygge”. I think it says a lot about how warm and friendly Danish culture is.

 9. Ik zoek nog af en toe naar geluk. De ene dag ben ik gelukkig en de andere wat minder, maar volgens mij is niemand constant perfect gelukkig dus ik denk wel dat ik goed bezig ben 😀

 10. Ik ben zeker gelukkig, hangt voor mij ook erg samen met tevreden zijn. En als je dat bent dan voel je je eigenlijk vanzelf gelukkig. Heb een mooi en goed leven, ondanks mijn chronische ziekte, en blijf dromen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *