Tips: Schrijfonderwerpen en reclame voor jouw blog

Pas sinds afgelopen zomer ben ik begonnen met mijn blog. Het is niet makkelijk om als beginner veel volgers te ontvangen, geloof me, ik kan het weten. Natuurlijk wil je er tijd in stoppen om je blog bekend te maken en meer volgers te krijgen. En daar nog bovenop heb je steeds weer inspiratie nodig voor nieuwe schrijfonderwerpen. Hard werken, dat bloggen.

Zo maak je jouw blog bekend(er)

 • SEO: Dit is een programma (plug in) die je op je blog kan downloaden om ervoor te zorgen dat je hoog in de resultaten in google kan komen. Het was even uitvogelen voor mij, maar het helpt nu enorm. Klik hier voor meer informatie hierover.
 • Social media: Het is belangrijk om naast je blog ook nog een Facebookpagina te hebben voor je blog. Hier kun je ook een bericht posten wanneer er een nieuwe blog online staat. Volgers kun je het best via sociale media bereiken. Naast Facebook werkt Instagram ook goed. Kijk zelf welke social media kanalen voor jou werken.
 • Blog groepen: Wordt lid van blog groepen op bijvoorbeeld Facebook, waar je, net als andere deelnemers, blogs kan delen en ook reacties, likes, views en nog veel meer kan uitwisselen. Erg handig!
 • Mond tot mond reclame: Zorg ervoor dat iedereen die je kent weet dat jij een blog hebt.
 • Google adsense: Dit is een programma die je helpt geld te verdienen aan je blog, door advertenties te plaatsen op jouw site. Klik hier voor meer informatie.
 • Houd alles goed in de gaten: Zorg ervoor dat je door hebt welke lezers je zelf hebt geregeld (bijvoorbeeld via een Facebook groep) en welke uit zichzelf op je blog zijn gekomen en hoe.
 • Wees gastblogger voor anderen: Zo kun je er namelijk voor zorgen dat de lezers van de ander ook jou leren kennen.
 • Ga opzoek naar samenwerking.
 • Blijf bij je eigen schrijfstijl en onderwerpen. Blijf uniek.
 • Gebruik links in je blog. Dit kan zijn naar andere artikelen van jezelf die aansluiten bij het onderwerp waar je nu over blogt, maar ook links naar andere informatieve websites, video’s of nog veel meer. Zolang dit maar aansluit bij jouw artikel.
 • Wees duidelijk in je blogs: Gebruik titels, subtitels, foto’s, plaatjes, keywords, samenvattingen, conclusies en meer. De zoekende lezers willen graag gelijk vinden waar ze naar opzoek waren. Ook de SEO plug in helpt je hierbij.

Onderwerpen om over te bloggen

Natuurlijk zijn de onderwerpen waarover je blogt afhankelijk van wat voor soort blog je hebt. Ik heb zelf een lifestyle blog met een breed aantal verschillende onderwerpen. Hierop zullen ook de meeste tips gefocust zijn. Wel zijn de tips zo algemeen en breed mogelijk beschreven, zodat het toch voor iedere blogger ideeën op kan wekken.

 • Persoonlijke blogs (denk hierbij aan Tags, een home tour, jouw favorieten, jouw vakanties, jouw ervaringen en meer).
  Klik hier voor mijn persoonlijke blogs.
 • Recepten
 • Aanraders (zoals series, films, muziek, gerechten, plaatsen, uitjes e.d.).
 • Reviews (beauty producten, hotels en meer).
 • Maatschappelijke en politieke onderwerpen (denk hierbij aan onderwerpen uit het nieuws, van discussie, die jouw interesse hebben e.d.).
 • Onderwerpen die bij jou spelen (neem bijvoorbeeld jouw werk, relatie, school, sport, normen en waarden en alles waar jij inspiratie vandaan haalt).
  Klik hier voor mijn blog over zelfvertrouwen, wat voor mij een belangrijk onderwerp was in mijn leven.
 • Nieuwe trends (houdt bij wat actueel is in de wereld, bijvoorbeeld op het gebied van mode, maar ook social media, nieuwe gadgets e.d.).
 • Blogs uit het verleden opnieuw bekijken en beoordelen/bespreken tegen je lezers (als je al langer blogt).
 • Interviews, gastblogs, samenwerking, tags.
 • Winacties.
 • Deze zijn heel belangrijk, omdat mensen graag willen lezen over iets wat hun kan helpen. Ook googlen mensen vaak tips over bepaalde onderwerpen.
 • Mijn laatste en belangrijkste tip: Als je inspiratie voor een blog onderwerp echt even op is, kun je altijd nog bloggen over simpelweg het feit dat jij je inspiratie kwijt bent. Wees creatief en schrijf oprecht. Lezers waarderen het vaak als je eerlijk en net even iets anders dan anderen bent. “Mijn zoektocht naar inspiratie”. 😉

Ik weet zeker dat ik nog meer tips in mijn hoofd heb zitten, maar ik kan niet alles in één keer bedenken. Daarom laat ik het bij deze tips.
En nog even iets belangrijks: Blijf ook altijd voor jezelf schrijven.

Hebben jullie nog aanvullingen en hoe ervaren jullie het opstarten en bijhouden van een blog? Let me know!

X, Laura ♥

Follow me on:
Instagram
Twitter
Facebook
Bloglovin’

15 thoughts on “Tips: Schrijfonderwerpen en reclame voor jouw blog

 1. Ik ben heel slecht als het om SEO, Google adsense en gastblogs gaat. Heb er gewoon de tijd niet voor helaas. Weet dat het belangrijk is maar bloggen blijft mijn hobby ipv mijn werk dus dan is het gelukkig wat minder belangrijk

 2. Ik denk dat je ook noet te veel moet willen in 1 keer. Je kunt moet veel verdienen en spullen krijgen met 100 volgers. Dat moet groeien. Schrijf zelf over producten en stuur dat maar het bedrijf. Dan weten ze qie je bent en dat je over ze wilt schrijven. Ook al moet je het zelf kopen.

 3. Waarschijnlijk ben ik slecht in SEO, omdat ik dat met mijn WordPress niet heb. Daarnaast vind ik wel dat ik het goed doe met voornamelijk Facebook. En ideeën zijn overal, daar maak ik mij niet druk over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *