Mental healthcare

Tips: Get Confident

Weet je nog, dat je het zo eng vond om voor de klas een spreekbeurt te houden? Dat je leiding moest geven aan een grote groep? Dat je er anders uitzag dan anderen? Dat bij anderen altijd alles beter was?
Het maakt niet uit hoe, wanneer, hoeveel en hoe vaak, maar ik denk dat we er allemaal wel eens last van hebben: onzekerheid.
Vanaf nu is dat verleden tijd. 

De oorzaak van de onzekerheid

Per persoon is de mate van onzekerheid verschillend. De een is extreem onzeker en de ander wat minder. De een komt er snel overheen, de ander minder snel en zo meer. De oorzaak van de onzekerheid is dan ook voor iedereen anders.

Vragen om jezelf te stellen wanneer jij onzekerder bent dan je zou willen

– Ben ik tevreden met mijn zelfvertrouwen?
– Wat houdt me tegen om 100% van mezelf te houden?
– Hoe komt het dat ik zo onzeker ben? (Ga terug naar je verleden, je jeugd, gebeurtenissen die indruk op je hebben gemaakt etc.)
– Op welke momenten ben ik vooral onzeker (geweest)?
– Wat voor soort onzekerheid is dat dan? (Denk aan angst om te falen, angst om beoordeeld te worden door anderen, jezelf vergelijken met anderen etc.)
– Wat heb ik eraan om zo onzeker te zijn?
– Wat was een succesmoment waar ik eerst onzeker over was en wat achteraf alleen maar goed ging en me juist zelfvertrouwen gaf? (Denk aan een spannende presentatie die goed is gegaan etc.)
– Ben ik te streng voor mezelf?
– Waarderen anderen mij?
– Waardeer ik mezelf?

Ga deze vragen gewoon eens even langs om voor jezelf duidelijk te krijgen wat die onzekerheid nu voor jou betekent.

Mijn leerproces m.b.t. onzekerheid

Onzekerheid en zelfvertrouwen zijn onderwerpen waar ik me mijn leven tot nu toe enorm veel mee bezig heb gehouden. Vooral de laatste paar jaar, tijdens mijn opleiding Social Studies, ben ik mijn onzekerheid als het ware gaan onderzoeken. Voor mij is dit een centraal onderwerp geworden, omdat ik hiermee geconfronteerd werd in het werkveld als leerdoel. Zaken als de leiding pakken, laten zien wat ik in me heb, feedback durven geven aan anderen en te geloven in mijn eigen handelen, kwamen naar boven als leerpunten.
Deze periode is zo enorm intensief, confronterend, leerzaam maar ook mooi geweest. Ik ben blij dat ik dit alles op deze manier heb kunnen plaatsen en gun dit iedereen die moeite heeft met onzekerheid. Ik hoop jullie daarom te inspireren jouw onzekerheid ook te onderzoeken en hiermee aan de slag te gaan, als onzekerheid bij jou ook de overhand heeft.

Mijn verleden

In het verleden ben ik altijd erg onzeker, twijfelachtig, verlegen en stil geweest, omdat ik geloofde dat ik er niet toe deed voor anderen. Ik trok me helemaal terug in mezelf en durfde het vaak ook niet te bespreken met anderen. Dit zou namelijk alleen bevestigen dat ik “raar” en anders was en dat ik me (voor mijn gevoel) aanstelde. Ik bleef van buitenaf invloeden krijgen die ervoor zorgden dat ik me alleen maar slechter over mezelf ging voelen. Het is zelfs zo ver gegaan dat ik echt geloofde dat ik er niets toe deed en geen toevoeging gaf aan een aantal levens van anderen. Als ik dit nu zo schrijf, merk ik dat ik er eigenlijk enorm boos van word. Ik heb dit op dit moment, toen ik zo jong was, niet zo ervaren, maar nu weet ik maar al te goed hoe het allemaal zat. Vaak heb je zelf niet door wat iets met je doet, tot je er later op kan terug kijken en erover geleerd hebt.

Op de middelbare school heb ik in de 2e klas een bizarre dip gehad, waarvan ik niet zo goed weet hoe ik het moet noemen. Een depressie was het niet (denk ik), of in ieder geval geen zware, maar het was ook niet zomaar een dipje. Ik voelde me gewoon zo ongewenst en niet tevreden met mezelf, waardoor ik eigenlijk niets meer zag zitten. Ik weet nog goed dat ik thuis in de ochtend voor school, terug in bed ging liggen en moest huilen van hier tot Tokio. Mijn moeder heeft mij toen toch naar school gekregen, maar dit soort momenten zijn er vaker geweest. Mijn mentor op school heeft me toen ook enorm geholpen. Vanaf deze periode is het alleen maar weer beter met me gegaan. Eigenlijk, voel ik me nu het sterkst dat ik ooit geweest ben tot nu toe in mijn leven.

Toen ik net op mezelf ging wonen, op 17 jarige leeftijd al, is het ook een periode erg slecht met me gegaan. Ik voelde me nog meer alleen dan vroeger en wist niet wat ik met mezelf aan moest. Dit had ook te maken met het feit dat ik nog steeds niet tevreden was met mezelf. Ik weet eigenlijk niet goed waarom, omdat ik niet specifiek iets had wat ik lelijk of stom aan mezelf vond. Ik ben gewoon opgegroeid met de overtuiging dat gewoon alles slecht aan mij was. Op jonge leeftijd is moeilijk te zien dat anderen wel om mij gaven, omdat dan de slechte dingen de overhand namen. Gelukkig weet ik tegenwoordig maar al te goed dat ik genoeg mensen heb die om mij geven en waar ik ook om geef.

De laatste 3 jaar hebben veel voor mij betekend en ik ben blij dat ik mijn onzekerheid nu zo op een rijtje heb.

Hoe ben ik eruit gekomen?

Niet. Begrijp me niet verkeerd, maar onzekerheid helemaal weg krijgen, kan niet. Iedereen blijft voor altijd momentjes van onzekerheid hebben, maar dit is alleen maar normaal en goed. Wees hier ook niet bang voor.

Wel ben ik uit mijn extreme onzekerheid gekomen door eigenlijk vooral te leren over mijn onzekerheid. Ga die confrontatie aan, stel jezelf kritische vragen en onderzoek de oorzaak, gevolgen, gevoelens en waar je nu staat. Dit kan je rust en vooral ook duidelijkheid geven waar je wellicht naar opzoek bent.
Daarna is het vooral de bedoeling dat je jezelf in het diepe gooit en uit je comfortzone gaat stappen. Geloof in jezelf en kill die ene enge presentatie.
Het aller belangrijkste wat ik jullie wil mee geven is:
Trek je niets aan van wat anderen jou wijs proberen te maken en willen aandoen.


Ga hierbij na of het aan jou of aan de ander ligt. Waarom neemt de ander de tijd om jou te beoordelen, ongevraagd? Is de kritiek onderbouwd? Geloof mij. Vaak komt hetgeen wat een ander jou aandoet voort uit jaloezie of problemen met zichzelf. Feedback ontvangen is normaal, maar herken goed de momenten wanneer het geen feedback meer is, maar om te kleineren is.

O en nog iets. Luister vooral naar de personen die voor jou belangrijk zijn en die je vertrouwt dat zij de waarheid spreken en oprecht met jou zijn. Zo hebben mijn vriend, familie maar in dit geval de afgelopen jaren ook vooral mijn collega’s op mijn stage en bij mijn opleiding ervoor gezorgd dat ik me positiever begon te voelen over mezelf. Fijn om iemand te hebben die in jou gelooft. Stap uit je comfortzone en doe dingen die je normaal niet zou durven doen. 9 van de 10 keer zal je slagen en meer zelfvertrouwen er voor terug krijgen.

Tips tegen onzekerheid samengevat

 1. Wees er niet bang voor, maar omarm het
 2. Onderzoek jouw onzekerheid
 3. Zoek het niet alleen bij jezelf, maar ook bij anderen
 4. Gooi jezelf in het diepe, want je krijgt er zoveel meer voor terug
 5. Trek je niet alles aan wat anderen je wijs proberen te maken, want dit is vaak niet terecht
 6. Vraag feedback en hulp aan anderen
 7. Wees open en eerlijk naar anderen, maar ook naar jezelf: wat vind jij zelf van jezelf? 😉
 8. Je hebt meer in je zitten dan je denkt, laat dit ook aan anderen zien
 9. De onzekerheid is vaak niet nodig
 10. Je bent niet alleen

Hierbij verwijs ik nog graag even naar mijn artikel over het kwetsbaar opstellen van jezelf. Durf jij de échte jij en je gevoelens te laten zien aan anderen? Klik hier voor meer hierover.

Was/is onzekerheid voor jou ook zo een belangrijk onderwerp in jouw leven?
Wat vonden jullie van dit verhaal en wat is jouw verhaal? Let me know!

X, Laura ♥

23 Comments

 • Gerlof Zuidema

  Erg leuk, ik heb je veranderingen goed kunnen zien en zoals je dit geschreven hebt is t echt precies jouw ervaring zoals ik hem heb mogen zien. Gelukkig weet je je onzekerheid op deze manier te bekijken en heb je er een positieve kijk naar weten te krijgen. Misschien hoor je het te weinig van me, maar ik ben oprecht trots op je!

  Liefs,

 • Linda

  Onzekerheid is en blijft een onderdeel van mijn leven. Ik herken heel veel van je verhaal. Mezelf nooit goed genoeg vinden en me terugtrekken, zo heb ik mijn jeugdjaren doorgekomen.
  Het is zoals je zegt: die onzekerheid gaat nooit helemaal weg. Maar op 1 of andere manier, heb ik ermee leren omgaan. Nu ja, het ene moment lukt het beter dan het andere.
  Die tips zijn echt wel goed.

 • marjolein

  Wat een mooie, fijne blog om te lezen. Onzekerheid blijft bij mij inderdaad ook een groot hangijzer. Ik hoopte er over heen te groeien, maar dat is nooit echt gelukt. Maar eigenlijk is het ook niet verkeerd. je hebt een mooie lijst met tips opgesteld

 • Marion Stam

  Vroeger (heel lang geleden dus) was ik ook erg onzeker. Ik keek erg op tegen mensen met een hogere opleiding en bepaalde beroepen en haalde mijzelf hierdoor naar beneden.
  Dat is zeker overgegaan maar op welke manier weet ik eigenlijk niet.
  Ik denk dat het met levenswijsheid te maken heeft. Of dat je op een bepaalde leeftijd niet meer hoeft te wedijveren met anderen.
  Vooral tip 8 “Je hebt meer in je zitten dan je denkt, laat dit ook aan anderen zien” vind ik een wardevolle tip. Iedereen heeft namelijk kwaliteiten. Koester die vooral.

 • Amylia

  Goede tips, maar blijft moeilijk. Voor mezelf ben ik bijvoorbeeld op sommige vlakker heel zeker van mezelf en op andere dan weer super onzeker… (vrouwen hé 😉 )

 • Ilona

  Ik ben ook heel erg lang onzeker geweest doordat ik gepest werd en mezelf in twijfel trok.
  Gelukkig is die periode ook voorbij, neem gewoon de tijd voor jezelf die je nodig hebt en alles komt goed!

  Ilona

 • Miriam

  Wat een goed, open stuk! Als psychologieblogger past dit natuurlijk helemaal in mijn straatje 🙂 . Ik zal je blog niet misbruiken om naar het mijne te linken (want dan ben ik er onzeker van of je mij wel aardig vindt 😉 ), maar op Passievoorpsychologie.nl vind je via het trefwoord ‘zelfwaardering’ 5 tips die de jouwe mooi aanvullen.

 • Ester

  Interessant om lezen.
  Ik ben mama van een twee kinderen, waarbij mijn dochter het meest zelfzekere kind is dat er rondloopt. Ik zei onlangs tegen mijn echtgenoot dat veel mensen (inclusief ikzelf) nog iets kunnen leren van haar zelfvertrouwen. Ze zegt wat ze denkt, voelt zich goed in haar vel en kent geen verlegenheid. Kortom, je weet wat je aan haar hebt, en mensen appreciëren dat precies wel :).

  Zelf ben ik niet opvallend onzeker, toch niet dat het een invloed heeft op mijn doen en laten, maar soms vind ik het niet slecht om mezelf in vraag te stellen en stil te staan bij een aantal zaken (ook het verleden). Je kan er vaak uit leren 🙂

 • Marieke

  Wat een mooie blog! Ook bij mij helpt de confrontatie aangaan erg goed tegen mijn onzekerheid. Het is er dan nog wel, maar ik kan erg genieten van de kick die het geeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: