Featured slider posts,  Mental healthcare,  Personal

ASMR: tips om beter te slapen en te ontspannen

Het kan je helpen beter te slapen, minder te stressen, te ontspannen en goed te voelen. En já, het werkt echt, wanneer je ervoor open staat: ASMR video’s.
Wil jij graag weten hoé je dan precies beter kan slapen en meer te ontspannen? Lees dan vooral nog even door.

Betekenis

ASMR staat voluit voor “Autonomous Sensory Meridian Response”. Het gaat hierbij om het bekijken en vooral het beluisteren van zachte, herhaalde geluiden en bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan tikkende nagels op een glazen tafel, een fluisterende stem en krakende verpakkingen.
ASMR is een term die gebruikt wordt om een gevoel van tintelingen in het hoofd, de hoofdhuid en in de hersenen te beschrijven. Deze tintelingen komen tot stand, doordat een bepaald hersendeel getriggerd wordt. Deze kan getriggerd worden door bijvoorbeeld knisperingen, fluistergeluiden, kleine bewegingen en gekraak.
Voor mijn gevoel is het enorm lastig om uit te leggen wat ASMR precies inhoudt. Je moet het gewoon eens ervaren. Onderaan dit artikel staat daarom ook een link naar een ASMR video.

‘Leuk hoor, al die geluidjes, maar wat heb ik eraan?’

Je hersenen zullen zich tijdens een ASMR video compleet focussen op hetgeen wat je ziet en hoort (als jij hieraan meewerkt). Het beeld/geluid is vaak iets zonder inhoud, zonder lading, simpel, “gewoon” en van dagelijks gebruik. Dit maakt het mogelijk dat de hersenen zich focussen op iets “nutteloos” en even alle zaken waar iemand zich druk om maakt, vergeten. ASMR is daarom erg goed voor ontspanning. Sommige mensen worden slaperig van ASMR video’s, voor anderen is het puur de ontspanning en het tegengaan van stress , maar over het algemeen werkt het als een soort meditatie, zolang je hier voor open staat.

Mijn ervaring

Voor mij was het echt een beetje gek om ASMR video’s te kijken en het voelde ergens ook wel wat ongemakkelijk, al dat gefluister. Ik wist niet helemaal goed wat ik ermee moest. Toen ik mezelf er meer voor openstelde en me echt bewust alleen probeerde te focussen op de beelden en het geluid, kwam ik erachter wat het nut kan zijn van deze video’s. Ik werd er wat slaperig van en kon eigenlijk ook niet zomaar stoppen met kijken. Ook was het fijn en heel goed voor mij op dat moment om even aan helemaal niks te denken en me geen zorgen te maken. Tegenwoordig, als ik een ASMR video aanzet, merk ik meteen een apart gevoel opkomen in mijn hoofd. Grappig eigenlijk.

Aanraders

Heb je last van stress? Ben je ’s avonds laat aan het piekeren? Kun je slecht slapen? Ervaar je andere onrust en wil je graag je hoofd eens legen? Probeer eens een ASMR video uit.
Let wel goed op dat je een ASMR video van goede kwaliteit uitkiest en eentje voluit kijkt en luistert, die bij jouw past. Als je merkt dat jij je bijvoorbeeld ergert aan iemands stem in een ASMR video, kun je beter een andere zoeken. Zo zijn er nog meer factoren die je helpen bij het zoeken van de juiste video’s voor jou.

Zelf heb ik de video’s van bekende Youtuber Mascha Feoktistova bekeken en heb ik een aantal ASMR favorieten bij haar. Zo vind ik het geluid van tikkende nagels normaal irritant, maar is dit toch echt wel één van mijn favoriete ASMR video’s geworden. Daarnaast vind ik, zeker als je sneller in slaap wil vallen, een ASMR video van een krakend dekbed ook enorm fijn. Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nooit ASMR kijk en er ook niet echt aan heb gedacht om dit vaak te doen. Toch, nu ik vooral ook dit schrijf, denk ik dat ik hier wel baat bij zou kunnen hebben, wat stress en het leegmaken van mijn hoofd betreft.

Mijn favorieten:

1. Krakend dekbed
2. Een zak krakend badzout
3. Tikkende nagels
4. Krakende theezakjes

Is het fenomeen ASMR voor jullie duidelijk? Probeer het gewoon eens uit en wie weet zul je echt beter en sneller slapen en meer ontspannen zijn.
Nog meer weten over ASMR? Klik dan hier.

Kijken jullie wel eens ASMR video’s? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

X, Laura ♥

Instagram | Twitter | Facebook | Bloglovin’ | Google+

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: