Personal,  Uncategorized

Breakfast stories

Ontbijt

Voor sommigen het belangrijkste, meest relaxte moment van de dag en voor anderen een maaltijd om overgeslagen te worden of gehaast te nuttigen.
Voor mij is het ontbijt persoonlijk enorm veranderd door mijn levensjaren heen. Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders thuis woonde, werd er altijd tijd vrij gemaakt voor ontbijt en aan tafel gegeten. Vaak was dit niet met zijn allen samen, omdat de een eerder de deur uit moest dan de ander, maar toch zaten we altijd allemaal aan tafel te ontbijten.
Toen ik op mezelf ging wonen nam ik deze gewoonte eigenlijk mee en probeerde ik in mijn studentenhuis gewoon  in de ochtend even aan tafel wat te eten.
Toen ik samen met mijn huidige vriend ergens anders ging wonen, ontbeten we vaak op verschillende tijden en kwam het op een gegeven moment aan op het gehaast ontbijten aan het aanrecht, of met de boterham onderweg op de fiets om op tijd op school te zijn.

Tegenwoordig ben ik er juist weer meer van overtuigd dat het toch beter is om de tijd te nemen voor het ontbijt, aan tafel en ervoor te zorgen dat je gewoon bewust eet. Het liefst eten mijn vriend en ik samen ’s ochtends. Toch kan dit natuurlijk niet altijd, maar we doen dit zoveel mogelijk. Mij bevalt dit het best.

En wát eet ik dan ‘s ochtends?

Vroeger at ik, vanuit huis uit, altijd boterhammen met vleeswaren, kaas, of bijvoorbeeld hagelslag als beleg. Ik kon in mijn jonge jaren echt niet zonder ontbijt. Ik viel zelfs al flauw als ik me eerst ging douchen voor ik wat ging eten, maar misschien had dit ook iets te maken met mijn bloedarmoede in die tijd.
Tegenwoordig houd ik meer van een gevarieerd ontbijt. Nog steeds vind ik ontbijten belangrijk en altijd heel fijn om te doen. Ik houd meer van ontbijt dan van avondeten.

Mijn advies is dan ook om het ontbijt niet over te slaan. Om de dag te beginnen is een ontbijt met verschillende voedingsstoffen die je die dag nodig hebt, belangrijk. Je zult je ook een stuk energieker voelen als je iets eet in de ochtend.
Krijg jij nou écht niets door je keel in de ochtend? Ga dan eerst jezelf douchen, tandenpoetsen, aankleden, misschien wat make-up op doen, de hond uitlaten of andere dingen doen die jij ’s ochtends ook moet doen. Daarna zijn zowel je lichaam als geest namelijk al langer actief en zul je dat gevoel van iets door je keel moeten duwen als je net wakker bent niet of nauwelijks meer hebben.
Zelf eet ik ook pas een uur nadat ik wakker ben, omdat ook ik me eerst helemaal klaar maak en als laatst, voor ik de deur uit ga, ontbijt.

Goed, maar het ging erom wát ik dan ontbijt in de ochtend. Tegenwoordig eet ik een erg gevarieerd ontbijt, zoals ik al zei. Ik maak bijna iedere ochtend een smoothie, waarvan de samenstelling iedere keer iets verschilt. Ik gebruik diepvries groenten en fruit, omdat dit gemakkelijk te bewaren is. Hier mix ik vaak wel een verse banaan of soms ander vers fruit ook nog door.
Ik gebruik in mijn smoothies vaak spinazi, boerenkool, pompoen, avocado, frambozen, rood fruit, mango en ananas uit de diepvries. Wanneer ik meer groenten erin doe, gebruik ik ook een verse banaan, zodat de smaak toch lekker blijft. Ik haal het diepvriesfruit de avond van te voren uit de vriezer, vul een schaaltje met gemengd groenten en fruit en zet dit in de koelkast, zodat het in de ochtend ontdooid is om te blenden.
Wanneer ik geen smoothie maak in de ochtend, eet ik wel andere groenten en fruit. Zo eet ik heel graag watermeloen, cherry tomaatjes, komkommer en kiwi ter vervanging van de smoothie. Hiermee zorg ik dus dat ik op een dag in de ochtend al ver kom met mijn hoeveelheid vitamines.

Iets anders wat ik vaak eet in de ochtend is, het liefst magere of halfvolle, yoghurt. Soms met haver er in en soms gewoon “blote yoghurt”. Hiermee doe ik gewoon waar ik zin in heb.

Mijn advies is om naast een smoothie, yoghurt of ander ontbijt ook altijd iets te eten van volkoren brood of crackers. Hiermee zorg je namelijk dat je vezels en granen binnenkrijgt, wat je ook nodig hebt om de dag goed te beginnen. Let wel op dat volkoren het best is.

Wat drinken betreft, neem ik vaak gewoon water of groene thee. Af en toe pak ik wat halfvolle melk, omdat dit ook zeker gezond is. Maar dit doe ik maar soms.

Al met al ziet mijn ontbijt er dus gevarieerd uit en zorg ik er graag voor om al het goede binnen te krijgen, wat mij door de dag heen goed laat voelen. Ik begin vaak met minstens 1 groot glas water te drinken, waarna ik een smoothie of vers fruit naar binnen werk. Daarna eet ik soms nog een yoghurtje en tot slot eet ik één of twee boterhammen of crackers. Hier eet ik vaak kaas op.

Het best om op lege maag te eten

Verse watermeloen. Daarom eet ik tegenwoordig ook vaak watermeloen aan het begin van mijn ontbijt. Dit is zo lekker zoet, sappig en luchtig om als eerst naar binnen te werken. Daarnaast bevat watermeloen een hoge dosis glutathion, wat het je immuunsysteem stimuleert. Het bevat tevens lycopeen, wat een kankerbestrijdende oxidant is, vitamine C en kalium. En het is zooooooo lekker!

Mijn advies is tot slot om toch altijd te proberen te ontbijten met verschillende voedingsstoffen. Zoek uit welk moment om te ontbijten en welke hoeveelheid bij jou en jouw lichaam past. Het ontbijt waar ik bij zweer momenteel, is wellicht de moeite waard om uit te proberen.
En vooral: neem de tijd voor je ontbijt, eet bewust en aan tafel, eet met anderen en maak er een gezellig, relaxt begin van de dag van. Beter je wekker een kwartier vroeger en rustig ontbijten, dan een kwartiertje langer slapen en je ontbijt gehaast of helemaal niet eten!

Wat zijn jouw ontbijt tradities? Let me know!

X, Laura ♥

9 Comments

 • Sofie

  Ik zelf hou helemaal niet van brood. Daarom ontbijt ik vaak met een paar beschuitjes, maar ik weet dat dat niet heel goed is. Ik probeer daarom ook meer brood te eten en verschillende ontbijtjes te proberen.

 • MamaPlaneet

  Ik ben dol op watermeloen. Ik heb een beetje moeite met ontbijt. Als ik geen trek heb, dan eet ik niet. Ik eet pas al ik trek krijg. Mijn meiden moeten vroeg in de ochtend ook niets weten van eten. Pas als zij er klaar voor zijn. Dat maakt het wel lastig maar je tip is zeker goed!

 • Tessa

  Ontbijten is bij mij altijd heel wisselend. SMoothie, yoghurt met muesli, brood of soms gewoon alleen koffie. Niet altijd gezond, soms ook wel. Het is maar net waar ik die dag zin in heb en tijd voor heb. Afwisselend is het in ieder geval 😉

 • Davina

  Ik moest eigenlijk lachen met je meme, want dat is wat er meestal bij mij gebeurd! Ik krijg ‘s morgens namelijk niet zo veel binnen. Ik forceer dan een kop thee en misschien een stuk fruit of een beetje havermoutpap ofwel een smoothie. Ik had namelijk ergens gelezen dat het belangrijk is om binnen het halfuur dat je opstaat iets te eten wil je je metabolisme aan de gang houden. Paar uur later kan ik een iets uitgebreider ontbijt nemen zoals avocadotoast met zalm of een eitje ofzo :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe with your email

Get the latest posts delivered to your mailbox: